Новости

Абнормалности функције штитне жлезде због недостатка јода

Степен озбиљности абнормалности, који се развијају као резултат недостатка јода, одређује се на основу процене нивоа спремности и концентрације јода излученог у урину (такозвани “узорак крви”). дневна јодурија).

Поједностављена класификација коју је предложила Светска здравствена организација (ВХО) за поремећаје штитне жлезде због недостатка јода је 3 степена, нема воље у нули, први степен је отпоран, али није видљив, а други степен се види када је врат у исправна позиција за гутање.

Бољи експонент за процену озбиљности поремећаја штитне жлезде узрокован недостатком јода је ултразвучно мерење волумена штитасте жлезде. Процена излучивања јода у урину је индикатор количине узетог елемента и може утврдити степен њеног недостатка у општој популацији.

Скрининг новорођенчади за конгенитални хипотироидизам, који укључује процену нивоа ТСХ, такође је од помоћи у одређивању степена недостатка јода у популацији.

Спречавање поремећаја функције штитне жлезде услед недостатка јода

Спречавање поремећаја функције штитне жлезде узроковано недостатком јода у Пољској укључује обичан и обавезни калијум јодид јодид кухињске соли, чиме се обезбеђује већа понуда јода. Поред тога, потребно је јодирање у производњи смеша замене млека за дојенчад.

Током трудноће и дојења препоручује се узимање додатних количина јода у виду лека. Због већег садржаја овог елемента у морским рибама, јајима, млијеку, поврћу и воћу, препоручује се повећање њихове потрошње како би се спријечиле настанак абнормалности због недостатка јода.

Нежељени ефекат јодне профилаксе може бити повећани ризик од хипертиреозе изазваног јодом, међутим, није утврђено да активности јодне профилаксе угрожавају хипертироидизам на нивоу популације, што је доказ да је обавезни модел јодирања соли кувања усвојен у Пољској што је могуће безбедније и ефикасно спречава развој поремећаја везаних за недостатак овог елемента у телу.

Лечење поремећаја функције штитне жлезде услед недостатка јода

Само труднице и жене дојке имају индикације за лечење стања дефеката јода. Тренутно, нема индикација за терапију неотровних калијевих јодида код деце и одраслих у Пољској.

Mira Bojević

Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро.
Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати.

Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи.
На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *