Ектопични синдром секреције АЦТХ обично се манифестује типичним симптомима повезаним са вишком кортизола у организму. Међутим, неки случајеви не показују све особине Цусхинговог синдрома, јер је то обољење понекад насилно.

Доминантни симптоми код АЦТХ ектопијског секретарног синдрома су општа слабост мишића и смањени нивои калија у серуму (тешке аритмије срца, запртје и цревна парализа, уринарни застој и поремећаји нервног система, нпр. Присуство откуцаја срца, абнормалност цревног тракта итд. ). Ово је случај са парестезијом, хиперактивношћу или апатијом. Осим тога, дође до губитка тежине, кожа се обарају тамном бојом, развија метаболичку алкалност.

Неки случајеви могу бити спори, због чега се развијају типични симптоми повезани са прекомерним кортизолом у телу. Осим тога, клинички курс показује симптоме основне болести, најчешће карцином плућа, и тако су присутни респираторни симптоми. Друге локације узрока АЦТХ ектопијског секретиног синдрома су повезане са различитим системима и органима.

Признавање синдрома АЦТХ ектопичне секретије

Синдром ектопичне секретације АЦТХ може се сумњати код пацијената са брзим повећањем симптома који су повезани са вишком кортизола у организму, што је повезано с смањеном концентрацијом калијума у серуму (хипокалемија) и значајно повећаним концентрацијама адренокортикотрофног хормона (АЦТХ) и кортизола.

У дијагностичком процесу ектопичног АЦТХ секреције секрета користи се АЦТХ инхибициони тест, у којем се не смањује секреција овог хормона и кортизола и његових метаболита излучених у урину, други дан након примене дексаметазона (у нормалним условима секрета је инхибирана, па тиме се концентрација кортизола и његових метаболита смањује). Штавише, не постоји значајно повећање секреције АЦТХ након примене ЦРХ, што се јавља под физиолошким условима.

Компјутерска томографија је коришћена за потребе сликања и веома је корисна у потрази за туморима АЦТХ (углавном се врше прегледи груди и абдомена). Штавише, више специјализована сцинтиграфија рецептора – помаже у проналажењу и лоцирању неуроендокриних тумора, који могу бити узрок екотопне АЦТХ секреције.

Магнетна резонанца хипофизе може понекад довести до абнормалне дијагнозе (аденом гликогена), јер око 10 процената опште популације има туморе хипофизе који не показују никакве клиничке знаке, тако да код пацијената са вишком АЦТХ они се могу посматрати као аденоми лучни овај хормон и узрокују повећање производње и ослобађања кортизола од надбубрежног кортекса.

Лечење екстатичног синдрома АЦТХ секреције

Основни метод лечења синдрома АЦТХ ектопичне секреције је хируршко уклањање тумора који производи кортикотропин. Припрема за поступак се састоји првенствено у изједначавању абнормалности метаболизма воде-електролита и киселинске базе (важно је нормализовати концентрацију калијума у крвном серуму). Хиперкортизолемија која угрожава живот такође треба смањити.

Користан је примена инхибитора адреналних стероидогенеза (производња кортизола у надбубрежном кору). Ектопични синдром секреције АЦТХ током неуроендокриног тумора реагује позитивно на препарате соматостатина, који се примењују пре операције често инхибирају АЦТХ секрецију и побољшавају укупну клиничку стање пацијента, понекад их је могуће користити дуго.

About Mira Bojević
Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро. Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати. Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи. На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment Одустани од одговора

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *