Алергије на лекове (алергија на лекове) су узроковане реакцијама антигена-антитела повезаних са узимањем лека. Алергија није најчешћи узрочник реакција на лекове, већ води до реакција које могу угрозити живот пацијента. Ове реакције су два типа – системски или брига појединачних органа.

Узроци алергије на лекове

Обично саме дроге не узрокују повећање броја антитела у организму. Међутим, то се може догодити везивањем њихових метаболита на ендогене протеине или понекад на полисахариде и полинуклеотиде. Веома је тешко одредити хемијску структуру метаболита лијека у организму и идентификовати који од њих су антигенски иноватори.

Време између узимања лека и почетка првих симптома алергијске реакције је од великог значаја за дијагнозу антитела.

Клиничка слика алергија на лекове

Алергијске системске реакције на лек укључују анафилактички шок (алергија), септичку болест и грозницу. Ово је најчешћа компликација.

Алергијске реакције на поједине органе или ткива укључују хематопоетски систем и кожу.

Алергијске реакције у хематопоетском систему су најчешће код људи који су преосетљиви на дрогу. Као посљедица, они могу довести до анемије, тромбоцитопеније или гранулоцитопеније. Гранулоцитопенија карактерише брзи ток болести, смањење броја гранулоцита, улцерација грознице и тонзила. Неки лекови (седормид, кинин или кинидин), с друге стране, могу довести до тромбоцитопеније.

У случају тромбоцитопеније, употреба седромида доводи до оштећења тромбоцита или производње антитела која напада организам пацијента. Ово је познато као “коцка разбијеног стакла”. ауто-имунизација (која се јавља само у неколико случајева) којој припадају. између осталог имунохемолитичка анемија.

Клиничке лезије коже током алергије на лекове су различите и неспецифичне, стога свака манифестација кожних лезија у време узимања фармаколошких мера треба узети у обзир у смислу алергијске реакције. Ове промене могу имати облик екцема, уртикарије или еритема.

Врло је вероватно (упркос недовољним доказима) да ефекти реакција изазваних алергијом укључују и грозницу, упале, лимфне и еозинофилне инфилтрације јетре и еозинофилије. Акутна пнеумонија може такође бити компликација фармакотерапије.

Дијагноза алергије на лекове

Дијагностичке детерминанте алергије на лекове:
1) алергијски симптоми се појављују најмање 5-7 дана након узимања овог лијека;
(2) алергијска реакција се јавља након примене мале дозе;
(3) реакције нису јасно повезане са намером употребе лека;
4) симптоми реакције се јављају кратко након следећих доза лијека;
5. алергијски симптоми могу бити индуковани код пацијента фармацеутским производима са врло блиском хемијском структуром за лек који је пацијент алергичан;
(6) симптоми морају такође укључити типичне алергијске стандардне реакције које се јављају као резултат дјеловања макромолекуларних антигена (нпр., НТБ ‘,’ НТБ ‘,’ НТБ ‘,’ НТБ ‘или’ НТБ ‘). уртикарија).

До сада није било могуће направити тест који би омогућио недвосмислено идентификовање алергијске реакције на лекове код пацијента. Тестови на кожи су релевантни само ако сте алергични на пеницилин и могу помоћи у дијагностици алергија на сулфонамиде, локалне анестетике, стрептомицин и одређене диуретике. У случају сензибилизације на друге дроге остаје само дијагноза заснована на темељном интервјуу и физичком прегледу.

Третман и превенција алергије на лекове

Третман алергија на лекове обично се заснива на повлачењу фармацеута одговорног за појаву алергијских симптома.

Да би се избегла алергијска реакција на лекове, потребно је сакупљати детаљну историју пацијента пре него што се примени било који лек и, у случају када се реакција већ догодила или се сумња, релевантне информације треба да буду забележене на евиденцији пацијента о боловању и пражњењу.

Ако је пацијент већ развио алергију на лек, неопходно је запамтити о могућим унакрсним реакцијама које могу настати приликом употребе фармацеутских производа сличне хемијске структуре (нпр. Лек са сличном хемијском структуром или лијеком са сличним хемијским структуром) . У случајевима преосјетљивости на пеницилин, цефалотин и пеницилин такође нису пригодни.
Зханета Малец

About Mira Bojević
Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро. Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати. Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи. На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment Одустани од одговора

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *