Новости

Артхритис ин Пондс

Дегенеративни процес у зглобовима не може довести до било каквих клиничких симптома дуго времена, јер заједнички хрскавица није иннервирана. Проблеми са болешћу настају када се запаљење зглоба развија или када се сусједне структуре зглоба поново развију. Бол се јавља када се померате и умире у миру.

У тежим облицима, може се појавити и лежати, што често спречава да заспите. Типична карактеристика је тзв. “Мекано слетање”. почетни бол или бол у првим покретима – болести су најтеже током првих покрета након периода имобилизације у зглобовима.

Ретки симптоми остеоартритиса могу укључити дилатацију и деформацију контуре костију или ексудацију у зглобу. Осим тога, структуре погођене болестима су болне током испитивања и постоји ограничење покретљивости. Током кретања често се детектује пукотина.

Артхритис је обично узрокован једним или више зглобова и ретко је генерализован. Већина локација има исте клиничке знаке. У дегенеративној болести кука, бол се локализује у сваком делу бедра, али чешће испред. У случају болести кољенског зглоба, пријаве се јављају на нивоу колена и доњег нога.

Дијагноза артритиса

Дијагноза остеоартритиса се заснива на тачној и тачној медицинској историји и клиничком прегледу пацијента. Дијагнозу потврђују промене које се примећују у радиолошком прегледу. Међу лабораторијским тестовима, најважнија је анализа течности узета из зглобног сустава у току процеса болести. Клиничке и радиолошке промене су типичне за дегенеративне болести и због тога ретко захтевају диференцијацију од других зглобних болести.

Откривање карактеристичних лезија у радиолошком прегледу, у одсуству клиничких симптома, није индикација за дијагнозу остеоартритиса. Диференцијална дијагноза треба да садржи услове као што су периартикуларне промене ткива, повреде, зглобне инфекције, крвне крви, ране мулти-артикуларне инфламаторне промјене, реуматоидни артритис, метаболичке болести, фибромиалгија или реуматска полимиалгија.

Лечење остеоартритиса

Артхритис треба третирати како би се смањио бол док се одржава добра физичка способност. Третман обухвата нефармаколошке, фармаколошке и хируршке третмане.

Нефармаколошки третман се односи на образовање пацијента и његове породице, код гојазних људи правилну исхрану која спречава гојазност, као и рехабилитацију и адекватну обућу и ортопедску помагала (штаке, штапове за ходање, уметке за корекцију ципела).

Фармацеутска средства обухватају парацетамол, нестероидне антиинфламаторне лекове, опиоиде, глукокортикостероиде на снабдевање и лекове са спорим дејством (али нема доказа о ефикасности): глукозамин сулфат, хондроитин сулфат и диацереин.

Прогноза остеоартритиса у зглобовима

Прогноза у остеоартритису се односи на ризик развоја трајне инвалидности. Рани и правилан третман и адекватна ортопедска помагала побољшавају прогнозу. Међутим, болест напредује без обзира на врсту терапије и временом доводи до смањења ефикасности и квалитета живота пацијената.

Артритис нема директан утицај на животни век. Спречавање гојазности у раном узрасту, уклањање секундарних узрока болести и корекција абнормалних оптерећења на зглобним површинама повезани су са мањом инциденцом артритиса и блажим току артритиса.

Mira Bojević

Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро.
Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати.

Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи.
На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *