Карактеристичан симптом атопијског дерматитиса је свраб коже, посебно увече и ноћу. Секундарни развој рана и лезија коже се јавља под утицајем гребања. Поред тога, свраб отежава промене у температури околине, сувом ваздуху, стресу, емоцијама, зноју, иритантима (нпр. Кожи, кожи итд.). вуна, акрил, производи за чишћење) и излагање алергенима.

Приликом прегледа пацијента примећују се различите локације и изглед лезије, зависно од старости пацијента и активности процеса болести. Током егзацербација примећује се да се црвене грудве и мехурићи развијају на црвеној кожи и олују током периода акутних промена.

Код хроничног атопијског дерматитиса, кожа постаје дебља и збуњена, кожа је сува и досадна, а лезије коже током секундарних инфекција могу се такође преклапати (нпр. Болести атопијског дерматитиса). Развој Стапхилоцоццус ауреус је уобичајен).

Лезије код деце и деце су смештене углавном око лица, главе и удова, код старијих дјеце смештене су углавном у зглобне кривине горњег и доњег удова. Код младих људи и одраслих, процес се обично налази на рукама, зглобовима и лицу (посебно око очију и уста).

Дијагноза атопијског дерматитиса

Током дијагнозе атопијског дерматитиса, важну улогу игра историја свраба код пацијента и присуство атопијских болести у породици. Дијагноза дијагнозе кожних лезија и њиховог типичног положаја, као и хроничне и рекурентне природе болести потврдјује дијагноза.

Постоје посебни критеријуми за дијагнозу, али потврда неких од њих није увијек искључиво повезана са атопијским дерматитисом, јер слични симптоми могу бити пронађени током других болести. Друге услове коже треба размотрити у диференцијалној дијагнози, посебно контактним дерматитисима, себороични екцем, лојалним дерматитисом и микобактеријским екцемом.

Сличне кожне лезије се такође могу посматрати након употребе неких лекова, као њихових непожељних ефеката или током псоријазе. Диференцијација такође треба искључити лезије коже узроковане ХИВ инфекцијом или гљивичном грануломатозом.

Атопијски дерматитис

Постоји неколико начина да се избори са атопијским дерматитисом. Циљ је олакшати болест, елиминирати упалу коже, спречити инфекције и обновити стратум цорнеум. У већини пацијената, побољшање се постиже након само 3 недеље терапије.

Користе се нефармаколошке методе лечења (углавном едукација пацијента и избегавање фактора који отежавају процес болести, нпр. Надражујуће материје, фактори животне средине, алергени, стрес). Такође треба препоручити адекватну исхрану код неких пацијената и хидратизовати кожу.

Фармаколошке методе укључују гликостероиде (топично или или орално), калцинурин инхибиторе и друге топикалне лекове. Анти-хистамини се користе за лечење пруритуса и антибиотици се користе за лечење бактеријских инфекција. Фототерапија и неконвенционалне методе сузбијања атопијског дерматитиса коришћене су у другим методама.

Прогноза код атопијског дерматитиса

Прогноза код атопијског дерматитиса је тешко одредити. Симптоми око половине пацијената спонтано раде пре 5. рођендана. старости. У готово 50 посто случајева

About Mira Bojević
Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро. Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати. Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи. На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment Одустани од одговора

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *