Секундарни хипералдостеронизам је низ болести изазваних екстрараналним повећањем секреције алдостерона услед повећане активације хормонал-ензимског система ренин-ангиотензина (РАА). Карактерише га повећано лучење АРО и ангиотензин ИИ.

Хипералдостеронизам се јавља у следећим случајевима: нефропатија, хипертензија, тровање трудноћом, болест бубрега, контрацепција, стеноза бубрежне артерије, губитак воде и електролита, прекомјерно снабдијевање калијем, губитак натријума, хиповолемија, прекомерна продукција АЦТХ, узимање лаксативних и диуретичких лијекова, срчана инсуфицијенција, инфаркт миокарда, бубрежни тумор.

Неки од горе поменутих услова утичу на функцију јетре. Ако се ефикасност јетре смањи, може доћи до неправилних метаболичких промена крме и акумулације активног хормонског облика. Ово резултира посебним случајем секундарног хипералдостеронизма, тј. “Хипералдостеронизма”. цироза и пасивна загушења јетре.

Секундарни хипералдостеронизам се такође може десити у случају хиперренинемије изазване неоплазмом гломеруларног апарата.

Дијагноза секундарног хипералдеростеронизма

У случају секундарног хипералдостеронизма, алдостеронемија и алдостеронурија нису значајне. Индикације могу укључити оштећен метаболизам, измењену секрецију бубрега и оштећени метаболички клиренс.

Лечење секундарног хипералдостеронизма

Третман секундарног хипералдостеронизма базиран је на лијечењу основне болести.
Зханета Малец

Коментари Секундарни хипералдостеронизам

А | 2012-10-23 20:39

Добродошли Ко још има дијагностикован хипералдостеронизам у уторак?
Дијагнозирали су у мене и желео бих да причам о томе.

About Mira Bojević
Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро. Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати. Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи. На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment Одустани од одговора

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *