Висцерална болест (целиакова болест, целиакова болест, нетолеранција глутена, ентеропатија глутена, висцерални поквар) је синдром симптома поремећаја апсорпције. То изазива оштећења цревних вили. Ова болест је проузрокована нетолеранцијом за глутен у житарицама. Висцерална болест је повезана са прекомерним имунским одговором на глиадин (глутен фракција, фракција пшенице).

Висцерална болест (целиакија болест) најчешће се развија код мале деце и 50+. старости. Када се производи житарице дају млађој деци, постоји обиље столице и губитак тежине. Током времена болест води ка значајној кахексији, неповратној оштећености црева (губитку цревне флоре) анемије, авитаминозе, анорексије и промјена у диспозицији.

Висцерална болест се јавља врло ретко, најчешће код жена.

Варијанте висцералне болести

– Цветање – у малој деци,
– занемарени – код лица која пролазе без систематског третмана,
– латентно – нема симптома видљивих,
– касна манифестација.

Симптоми висцералне болести

Најчешћи симптоми висцералне болести су хронична дијареја, симптоми слабе апсорпције, масне столице. Пацијенти су ослабљени, имају анемију, губе тежину, имају омекшане кости. У малим пацијентима примећују се полу течност и смрдљиви столови, недостатак повећања телесне масе, велики и надражени стомак. Деца су споро и осетљива. ЦзAsami може бити тетани.

Лечење висцералне болести

Пацијенти са целиакијом болести су присиљени да прате дијету без глутена, која се састоји у потпуној и непрекидној елиминацији извора глутена, тј. Пшенице, ражи, јечма и овса из хране. Треба обратити пажњу и на скривене изворе глутена, тј. Производе добијене из горе поменутих житарица, као што су пиво, зачини, алкохоли, конзерви и сл. Млечни производи се морају избјећи.

Дијета може укључивати: соја, кукуруз, проса, пиринач, кромпир шкроб. У већини случајева, дијета без глутена води до нестанка симптома висцералне болести и регенерације цревне слузокоже. Дијета треба примјењивати током живота.
Моника Козак

– Унутрашње болести “, Андрзеј Сзцзеклик, Практична медицина, Краков.
– Интерне болести “, Францисзек Кокот, ед. Медицинска издавачка кућа ПЗВЛ, Варшава.
– Општа дијагноза унутрашњих болести “, Е. и А. Брусх, ед. ПЗВЛ, Варшава.
– Интернет за стоматологе “, Г. Оехлер, В. Х. Краусе, ед. ПЗВЛ, Варсав.
– Педиатрицс, Б. Горницки, Б. Дебиец, ед.

About Mira Bojević
Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро. Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати. Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи. На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment Одустани од одговора

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *