Дрвна болест (целиакија болест)

Висцерална болест (целиакова болест, целиакова болест, нетолеранција глутена, ентеропатија глутена, висцерални поквар) је синдром симптома поремећаја апсорпције. То изазива оштећења цревних вили. Ова болест је проузрокована нетолеранцијом за глутен у житарицама. Висцерална болест је повезана са прекомерним имунским одговором на глиадин (глутен фракција, фракција пшенице).

Висцерална болест (целиакија болест) најчешће се развија код мале деце и 50+. старости. Када се производи житарице дају млађој деци, постоји обиље столице и губитак тежине. Током времена болест води ка значајној кахексији, неповратној оштећености црева (губитку цревне флоре) анемије, авитаминозе, анорексије и промјена у диспозицији.

Висцерална болест се јавља врло ретко, најчешће код жена.

Варијанте висцералне болести

– Цветање – у малој деци,
– занемарени – код лица која пролазе без систематског третмана,
– латентно – нема симптома видљивих,
– касна манифестација.

Симптоми висцералне болести

Најчешћи симптоми висцералне болести су хронична дијареја, симптоми слабе апсорпције, масне столице. Пацијенти су ослабљени, имају анемију, губе тежину, имају омекшане кости. У малим пацијентима примећују се полу течност и смрдљиви столови, недостатак повећања телесне масе, велики и надражени стомак. Деца су споро и осетљива. ЦзAsami може бити тетани.

Лечење висцералне болести

Пацијенти са целиакијом болести су присиљени да прате дијету без глутена, која се састоји у потпуној и непрекидној елиминацији извора глутена, тј. Пшенице, ражи, јечма и овса из хране. Треба обратити пажњу и на скривене изворе глутена, тј. Производе добијене из горе поменутих житарица, као што су пиво, зачини, алкохоли, конзерви и сл. Млечни производи се морају избјећи.

Дијета може укључивати: соја, кукуруз, проса, пиринач, кромпир шкроб. У већини случајева, дијета без глутена води до нестанка симптома висцералне болести и регенерације цревне слузокоже. Дијета треба примјењивати током живота.
Моника Козак

– Унутрашње болести “, Андрзеј Сзцзеклик, Практична медицина, Краков.
– Интерне болести “, Францисзек Кокот, ед. Медицинска издавачка кућа ПЗВЛ, Варшава.
– Општа дијагноза унутрашњих болести “, Е. и А. Брусх, ед. ПЗВЛ, Варшава.
– Интернет за стоматологе “, Г. Оехлер, В. Х. Краусе, ед. ПЗВЛ, Варсав.
– Педиатрицс, Б. Горницки, Б. Дебиец, ед.

About Mira Bojević 356 Articles
Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро. Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати. Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи. На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*