Ехлерс и Данлосови синдроми најчешће се манифестују у прекомерној покретљивости зглобова (нпр. У облику превеликог кретања зглобова). зглобови колена и лакта могу бити претеранији, палац може пасивно привући подлактицу, могу се савијати ноге и друге аномалије које указују на прекомерно кретање зглоба).

Постоји неколико облика Ехлерсовог и Данлосовог синдрома: класични, васкуларни, са прекомерном покретљивошћу зглобова, кифосколићним, са грудастошћу зглобова, коже и неквалификованих облика.

У класичном типу Ехлерс и Данлосовог синдрома, поред генерализоване прекомерне покретљивости зглоба, постоји тенденција крварења и оштећења коже након тривијалне трауме, понекад се појављују ножи у зглобовима кукова код новорођенчади и уобичајене дислокације различитих зглобова на каснија доба.

Сколиоза се развија, понављају се ексудати у зглобовима, равним стопалима и многим другим ефектима прекомерне покретљивости унутар зглобова. Понекад су крвопролиће у зглобне шупљине.

У облику Ехлерс и Данлос васкуларног синдрома, примећени су атрофични ожиљци од повреда на кожи удова, крварење и промена боје после њих, као и прекомерна покретљивост зглобова. Често, пролапс митралног клапног коалице коегзистира. Пукотине екстремне артерије или, ређе, деламинација аорте или великих артерија који одступају од њега може се јавити, што се манифестује великим абдоминалним или грудним болом и шоком.

Поред тога, неуролошки симптоми могу се појавити у облику Ехлерсовог и Данлоссовог васкуларног синдрома, који се односе на промјене у крвним судовима које снабдевају мозак.

У облику Ехлерсовог и Данлосовог кифоскопског синдрома развија се тешка кипосклероза, као и прекомерна експанзија коже и покретљивост зглобова, честе промене очију (углавном кратковидост, одвајање мрежњаче и катаракте, понекад пукотине на очима).

Облик Ехлерсовог и Данлосовог синдрома са грудастошћу зглобова је са урођеном тенденцијом да удружују преокрете и прекомерну еластичност коже различитог интензитета. Пацијенти често имају низак раст, плаву склеру и преурањено пуцање мембрана током трудноће.

Кожни облик Ехлерсовог и Данлосовог синдрома карактерише смањена еластичност коже, крварење (модрица) се примећује и након лакших повреда, а пацијенти често развијају киле и прерано крекирање феталних мембрана.

Признавање синдрома Ехлерса и Данлоса

Дијагноза Ехлерсовог и Данлосовог синдрома може се направити након одговарајуће историје (нарочито у погледу болести која се јавља у члановима породице пацијента), прикупљено је присуство клиничких симптома које су карактеристичне за дату форму.

Генетски тестови могу потврдити дијагнозу, али није неопходно извести, ау неким болестима је нејасно који су гени одговорни за симптоме болести.

Диференцијација Ехлерс-а и Данлосовог синдрома треба узети у обзир Марфанов синдром, конгениталну крхкост костију, флакцидност коже, поремећаје нервног система и различите мишићне болести. Важно је разликовати различите форме тима.

Додатни тестови на грудима с кифосколозом ако су дате индикације за сликање посуде, посудице треба да буду осетљивије на стимулусе који могу довести до њихове фрактуре.

Лечење синдрома Ехлерс-а и Данлос-а

Ехлерс ‘и Данлосови синдроми се третирају са неколико метода. Пре свега, важно је едуковати пацијенте и њихове родитеље о опасностима од болести и како спречити било какву опасну ситуацију везану за компликације болести.

У случају прекомерне покретљивости зглобова важна је одговарајућа физичка вежба, што доводи до јачања мишићне снаге.

Администрација фармаколошких препарата у лечењу Ехлерс-Данлос синдрома је могућа само у облику кифосколиозе (примењује се витамин Ц). Хируршке процедуре се препоручују у случајевима васкуларног и црева руптуре.

У присуству других симптома Ехлерсовог и Данлосовог синдрома, не треба га користити због веће крхкости ткива код особа с синдромима Ехлерс и Данлос. Шуме се израђују у мањим интервалима и на дужи временски период.

About Mira Bojević
Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро. Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати. Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи. На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment Одустани од одговора

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *