Новости

Фокална форма РоллерДриве

Фокални облик лупус еритематозуса на кожи се развија у облику еритематозних и капалних лезија, који су јасно одвојени од животне средине и шире се периферално (проширујући се са ивица лезија), повлачећи се од централног дијела и остављајући атрофију или ожиљке. Типична карактеристика је груба површина која се формира у коегзистенцији процеса мехура кератозе.

Најчешћа локализација фокалног облика лупус еритематозуса је лице, уши и глава. У оквиру лабијално црвене површине, често се примећују еритематозне и благо грубе лезије, понекад нестају или млечне, а обично такође утичу на кожу.

Редовне локализације укључују мукозне мембране резина и језика, где лезије могу да имитирају друге болести, нпр. болест резина. леукоплазма. Повлачење длакаве кожне скалпине доводи се до ожиљака и трајне алопеције.

Клинички ток фокалне форме лупус еритематозуса је обично хроничан са тежим кожним симптомима пролеће и лето. Међутим, опште стање пацијената је добро, а у помоћним тестовима обично не постоје абнормалности (понекад се може повећати ЕСР, као и ниво гамаглобулина у крвном серуму, понекад се примећује смањење количине белих крвних зрнаца ).

Фокални облици лупус еритематозуса

Једематска варијација жижне даљине лупус еритематозуса не оставља ожиљке, међутим, кератоза меха може бити значајно интензивирана.

Разноврсност је порасла жаришну дуљину лупус еритематозуса са типичним надахнутим промјенама, које остављају пут трајним, дишавним и дубоким ожиљцима.

Хиперкератотска или папуларна варијација фокалне лупус еритематозе карактерише интензивирана кератоза, остављајући неравне, истегнуте и депресивне ожиљке.

Фокуси лупус еритематоза су смрзављени с вијолицним лезијама, који су повезани са коегзистенцијом васкуларних абнормалитета, а најцесце су нос, зглоб и руке.

Варијанта жаришне дужине лупус еритематозуса карактеришу типичне промене на лицу, горњим екстремитетима и кожи око врата.

Дијагноза фокалне форме лупус еритематозуса

Дијагноза фокалне форме лупус еритематозуса заснована је на посматрању лезија коже са типичним карактеристикама и тенденцијом остављања ожиљака и њихове карактеристичне локације.

Осим тога, негативни ефекти сунчевог зрачења и хроничног тока обољења, уз периоде погоршања и успоравања процеса обољења, указују на облик ограниченог еритематозног лупуса. Хистолошки и имунопатолошки прегледи фрагмената коже играју помоћну улогу.

У диференцијацији фокалне форме лупус еритематозуса узима се у обзир неколико болести с сличним клиничким карактеристикама. Мултиформни осип, који се развијају као резултат сунчевог зрачења, карактеришу кератоза мехура и ожиљци, који га диференцира са ограниченим еритемом лупуса.

Ружне акне, с друге стране, раде са грудима и пустулама, и пемфигус еритематозом са везикуларним лезијама. Осим тога, лупус туберцулосис треба искључити током дијагностичког процеса (типични нодули са тенденцијом распадања, без преосјетљивости на сунчеву свјетлост и не постоји значајна морфолошка слика фрагмената).

Лечење жижне даљине лупус еритематозуса

Системска терапија ограниченог еритематозног лупуса заснива се на употреби полисинтетичких препарата са анти-маларијалним ефектом, међутим, током њихове примене могу се развити опасни нежељени ефекти, због чега је неопходна редовна офталмолошка и лабораторијска контрола и периодично тестирање ензима јетре.

Поред тога, корисни ефекти се постижу применом витамина ПП, никотинске киселине амида. Ако се болест јавља са одређеним интензитетом кератозе меха, може се користити ароматични ретиноид. Код неких пацијената, показано је да су сулфони ефикасни када се примењују током периода од неколико недеља или месеци (ова терапија може бити повезана са употребом антималаријалних средстава).

Mira Bojević

Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро.
Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати.

Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи.
На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *