Гравес И Баседовова болест

Дијагноза Гравес-Баседов дисеасе је сигурна ако се открије очигледан или субклине (симптоматски) хипертироидизам и концентрације антитела изнад горње границе норме против ТСХ рецептора. Поред тога, дијагноза се може направити ако хипертироидизам коегзистира са промјенама у очима или отоком пред бритвом.

Штавише, ако се пронађе изолована тироидна орбитопатија или васкуларни гоитер са хипертироидизмом, дијагноза Гравесове и Базовове болести је извесна. Дијагноза се вероватно јавља у више различитих случајева када је хиперактивност доминантно стање. Различити облици болести штитне жлезде треба узети у обзир за диференцијацију, јер се јављају са прекомерним деловањем штитне жлезде и повећаном продукцијом хормона.

Током дијагностичког процеса Гравесове и Базовог обољења, неопходни су хормонски тестови – индекси хипертиреозе (повећани нивои фТ3 и фТ4 хормона и смањени ниво ТСХ хормона). У ултразвучном прегледу Гравесову и базову болест карактерише такозвана „антитела“. Хипоехогеност тироидног меса и самог органа обично се увећава.

Лечење Гравесове и Базовове болести

Узрочно лечење Гравесове и Базовове болести није познато, па је терапеутско управљање Гравесовом и Базовом болешћу усмерено на смањење и елиминацију симптома болести. Постоји неколико начина лечења болести: могу се користити фармаколошки препарати, радиоактивни јод или хируршке методе.

Лекови се користе у такозваном процесу „безбедног узнемиравања“. антитироидних средстава која ослобађају функцију штитне жлезде и имају локални инхибиторни ефекат на аутоимунски процес. Третман радиоактивног јода је основни радикални метод.

У хируршкој процедури Гравесовог и Базовог обољења, излучивање штитне жлезде се изводи скоро потпуно. Постоје строге индикације за ову терапију, али је такође важно размотрити могућност развоја компликација након хируршке интервенције.

READ  Први клинички знаци су државе грознице

Прогноза Гравесове болести и Основе болести

Гравесова и Базовова болест има периодични курс са периодима погоршања и ремисије. Ако пацијент не предузме одговарајући третман, процес болести може временом бити спонтано ослабљен, али то може претходити опасним компликацијама за живот и здравље пацијента: пре свега пробоја штитасте жлезде, мождани удар или инфаркт миокарда.

У завршној фази Гравес-Баседов болести, може се развити трајни хипотироидизам, у ком случају је неопходно узимати штитне жлезде хормоне за остатак живота пацијента. Фармаколошки третман Гравесове и Базовове болести ублажава симптоме који су повезани са вишком хормона штитњака и убрзавају појаву ремисије, али није ефикасан у спречавању поновног настанка болести.

Мало лошија прогноза код Гравес-Баседов болести се јавља код мушкараца и особа испод 20 година живота. Штавише, непостојање трајних компликација очију, у виду поремећаја вида и покретљивости очију. Понекад се појављује и слепило. Рана дијагноза и одговарајућа терапија су повезани са релативно успјешном прогнозом Гравес-Баседов болести.

Mira Bojević
About Mira Bojević 321 Articles
Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро. Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати.Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи. На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*