Новости

Гравес И Баседовова болест

Дијагноза Гравес-Баседов дисеасе је сигурна ако се открије очигледан или субклине (симптоматски) хипертироидизам и концентрације антитела изнад горње границе норме против ТСХ рецептора. Поред тога, дијагноза се може направити ако хипертироидизам коегзистира са промјенама у очима или отоком пред бритвом.

Штавише, ако се пронађе изолована тироидна орбитопатија или васкуларни гоитер са хипертироидизмом, дијагноза Гравесове и Базовове болести је извесна. Дијагноза се вероватно јавља у више различитих случајева када је хиперактивност доминантно стање. Различити облици болести штитне жлезде треба узети у обзир за диференцијацију, јер се јављају са прекомерним деловањем штитне жлезде и повећаном продукцијом хормона.

Током дијагностичког процеса Гравесове и Базовог обољења, неопходни су хормонски тестови – индекси хипертиреозе (повећани нивои фТ3 и фТ4 хормона и смањени ниво ТСХ хормона). У ултразвучном прегледу Гравесову и базову болест карактерише такозвана “антитела”. Хипоехогеност тироидног меса и самог органа обично се увећава.

Лечење Гравесове и Базовове болести

Узрочно лечење Гравесове и Базовове болести није познато, па је терапеутско управљање Гравесовом и Базовом болешћу усмерено на смањење и елиминацију симптома болести. Постоји неколико начина лечења болести: могу се користити фармаколошки препарати, радиоактивни јод или хируршке методе.

Лекови се користе у такозваном процесу “безбедног узнемиравања”. антитироидних средстава која ослобађају функцију штитне жлезде и имају локални инхибиторни ефекат на аутоимунски процес. Третман радиоактивног јода је основни радикални метод.

У хируршкој процедури Гравесовог и Базовог обољења, излучивање штитне жлезде се изводи скоро потпуно. Постоје строге индикације за ову терапију, али је такође важно размотрити могућност развоја компликација након хируршке интервенције.

Прогноза Гравесове болести и Основе болести

Гравесова и Базовова болест има периодични курс са периодима погоршања и ремисије. Ако пацијент не предузме одговарајући третман, процес болести може временом бити спонтано ослабљен, али то може претходити опасним компликацијама за живот и здравље пацијента: пре свега пробоја штитасте жлезде, мождани удар или инфаркт миокарда.

У завршној фази Гравес-Баседов болести, може се развити трајни хипотироидизам, у ком случају је неопходно узимати штитне жлезде хормоне за остатак живота пацијента. Фармаколошки третман Гравесове и Базовове болести ублажава симптоме који су повезани са вишком хормона штитњака и убрзавају појаву ремисије, али није ефикасан у спречавању поновног настанка болести.

Мало лошија прогноза код Гравес-Баседов болести се јавља код мушкараца и особа испод 20 година живота. Штавише, непостојање трајних компликација очију, у виду поремећаја вида и покретљивости очију. Понекад се појављује и слепило. Рана дијагноза и одговарајућа терапија су повезани са релативно успјешном прогнозом Гравес-Баседов болести.

Mira Bojević

Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро.
Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати.

Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи.
На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *