Новости

Хроничне сунчеве промене

Група хроничних сунчаних лезија обухвата 3 једињења болести, која су у основи клиничке варијанте истог процеса болести различитог интензитета и курса. Препознатљиве карактеристике су упорне светлосне реакције, солзни екцем и актинични ретикулоид.

Отпорне светлосне реакције

Перзистентне светлосне реакције су хроничне лезије екцема ограничене на подручја гдје се сунчева светлост директно примјењује, иако ретко могу утјецати на подручја гдје је сунчева светлост присутна (то се може догодити због могућности одреДивања дужине радијације кроз одјећу).

Сумња се да су хроничне промене у одговору Сунцу на претходно непознате фото-алергене и дуготрајну упорност епифита резултат последњих количина алергена у ткивима тијела или формирања такозваних “алергена” “. имунолошке меморијске ћелије које циркулишу у крвном серуму.

Ток хроничних сунчаних промена је изузетно хроничан, болест може утицати на ограничење свакодневног живота и активности. У неким случајевима постоји контактна алергија, нарочито хром и неке супстанце биљног поријекла.

Соларни екцем

С друге стране, екскема соларне је термин који се користи да опише сличне, али не и хроничне промене акутне или субакутне природе (основни критеријум који разликује упорне светлосне реакције од сунчевог езема је време појављивања лезија коже у току болест).

Ацтинични ретикулоид

Ацтинични ретикулоид, с друге стране, карактерише веома хроничан процес, који се јавља углавном код старијих особа, углавном мушкараца, који развијају дубоке лезије капања, сличне туморским лезијама које се јављају на кожи током Сезаријевог синдрома.

У изузетним случајевима, на површини таквих лезија коже може се развити лимфом. Дијагноза болести заснива се на присуству лезија екцема у различитим фазама развоја на типичним локацијама, углавном на местима која су изложена сунчевој светлости.

Лечење актинског ретикулоида

Лечење актиничног ретикулоида засновано је на примени бета-каротена од раног пролећа до јесени, која има заштитни ефекат и често спречава повратнике. Нежељени ефекат лека је жуто-зелена промена боје коже. У лечењу болести се такође користи и зрачење, усмјерено на хабитуацију коже.

Ово треба урадити са посебним опрезом, јер неки пацијенти не толеришу добро. У врло тешким случајевима препоручује се примена имуносупресивних лијекова (нпр .: антибиотици, антитела). Циклоспорини), који су моћни фармакогени, али имају већи ризик од нежељених реакција. Препоручује се и коришћење сунчања, али то генерално није довољно.

Mira Bojević

Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро.
Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати.

Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи.
На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *