Ток болести је обично прогресиван, без икаквих симптома у почетку, а пацијенти постепено пријављују болове костију унутар својих струготина, зглобних болести и смањене покретљивости. Карактеристичан симптом је промена у облику прстију, најчешће само у рукама – ту су “прсти са прстима”.

Током испитивања, периостеално згушњавање се осјећа на подручјима гдје је кост палпабилна и није покривена другим анатомским структурама (нпр. Кост пацијента или кост пацијента). Ако имате било каквих проблема (нпр. Око зглобова или у пределу на нивоу зглобова у зглобовима), можда ћете доживети бол приликом компресије ових подручја.

Промене у зглобовима укључују оток око зглобова, течност у зглобној капи и бол (најчешће се примећују у коленима, лактовима или зглобовима у зглобовима). У облику секундарних промена на другим болестима, остеоартикуларне лезије могу се појавити само у једној добро ограниченој области.

Поред тога, симптоми коже примећени су у облику повећане активности зноја и лојних жлезда и лезија акни. Осим тога, кожа развија карактеристично задебљање у облику зглобова.

Дијагноза хипертрофне остеоартропатије

У дијагностичким процедурама важно је сакупљати одговарајућу историју (нарочито у смислу породичне историје болести или постојања пратећих обољења током којих може доћи хипертрофична остеоартропатија). Штавише, присуство клиничких симптома и типичних лезија (посебно прстију палица), као и абнормалности у облику периостеумског згушњавања дуж дугих коштаних зглобова у рендгенском снимку потврђују дијагнозу.

Због ризика од тумора плућа, током којих се хипертрофична остеоартропатија може развијати брзо, неопходно је узети рентгенски рендген за потврду или искључити велике промјене у плућном ткиву.

У диференцијацији се узима у обзир други артритис, тумори костију, ендокринолошка обољења (нпр. Болест гениталног тракта, болест гениталног тракта, болест гениталног тракта итд.). Важно је напоменути да треба узети у обзир сљедеће услове: хипертиреоидизам, акромегалија, анемија дефицита гвожђа, саркоидоза и други услови са сличним клиничким симптомима и морфолошким променама периостеалних дугих костију.

Лечење хипертрофне остеоартропатије

Ако се хипертрофична остеоартропатија развије у току других болести, предузима се лечење основне болести, која зауставља патолошке процесе настале у костима и зглобовима, па чак и доводи до потпуног прекида лезија.

Фармацеутски производи у секундарним облицима могу се побољшати применом памидата, колхицина и гликостероида. У првобитном облику болести може се користити само симптоматско лечење – углавном бол се олакшава. Неким врстама није потребно посебно руковање (на пример, генетски наслеђена хипертрофична остеоартропатија).

Прогноза хипертрофичне остеоартропатије

Прогноза зависи од коегзистенције истовремене болести, стопе појаве симптома и ефикасности лечења. У облику примарне болести, промене се примећују већ у детињству, интензивирају се са узрастом, понекад могу довести до спонтаног слабљења процеса болести или појављивања првих симптома само у старијој доби. У секундарним облицима – ако се основна болест може излечити, прогноза је успјешна.

About Mira Bojević
Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро. Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати. Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи. На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment Одустани од одговора

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *