Који витамин Д узимате?

Рингворм је системска болест карактеристична за развојно доба. То се дешава само код деце, а његов еквивалент код одраслих је остеомалација. Промене у рахитису су поремећаји минерализације остеоида и хрскавице раста.

Најчешћи узрок абнормалности је недостатак витамина Д3. Дуго се не смањује ниво калцијума у серуму крви, јер се нормализује развојем секундарног хиперпаратироидизма (калцијум се пушта у крв са структура костију). Мање чести рахитис може бити узрокован недостатком калцијума и фосфата.

Рикетни фактори ризика

Код дојенчади, услед интензивног раста, неадекватна исхрана (узрокујући недостатак калцијума, витамина Д3 и фосфата у исхрани), недовољно сунчеве светлости (што доводи до смањења производње активних метаболита витамина Д у кожи), недостатка суплементације витамина Д3 и слаба апсорпција калцијума из гастроинтестиналног тракта може допринети развоју рахитиса.

Осим тога, прематурност, парентерална исхрана и неки генетски синдром доприносе смањењу нивоа серумских фосфата, што доприноси рахитису. Такође, неке урођене болести узрокују смањење концентрације калцијума, што такође доводи до развоја абнормалности костију и симптома типичних за рахитис.

Симптоми рахитиса

Хералдички (системски) симптоми рахитиса код беба су углавном: раздражљивост, анксиозност, потење главе током исхране, окретање главе и недостатак апетита, што доводи до смањења телесне масе. Осим тога, постоји тенденција за запртје, поремећај спавања и смањење напетости мишића.

Активни (цвјетни) рахитис се развија након неколико недеља, ако се не лече, они доводе до промјена на подручју костију, што резултира деформацијама у грудима (тзв. “Костне деформације”). Лобања је карактеристичног облика, квадратна, а појављује се такозвана “прашина у грудима”. закривљене наруквице (деформације око подлактице и кости доњег нога) и закривљена розарића (згушњавање у подручју повезивања костију са хрскавим ребрима).

READ  Dietonus - рецензије, цена, где купити, састојке, како се то ради?

Поред тога, ту су и тзв. “Слободни возачи”. настаје кривина кривина, омекшава острига, могу се јавити секундарни симптоми тетануса. Осим тога, примећено је повећање предњег фонтанела и кашњење прекомерног раста, савијених доњих екстремитета (кривина О- и Кс-облика), деформација карлице, равна стопала и одложени раст. Још касније, зуби деце са рахитисом су исечени.

Признавање рахитиса

Да би се утврдила дијагноза ракете, корисно је утврдити појаву системских и симптома костију. Штавише, промене у рентгенским сликама костију и абнормалности у лабораторијским тестовима, углавном у вези са метаболизмом калцијум-фосфата, указују на појаву рахитиса.

Потребно је одредити нивое калцијума, фосфата, алкалног фосфатазног ензима, паратормона и калцитрила у серуму, и фосфата и цАМП у мокраћи ако дете осјећа рахитис.

Превенција и лечење рахитиса

Поступци за спречавање рахитиса почињу већ током трудноће. Током овог периода важно је да једете рационално и да обезбедите адекватне количине протеина, витамина и минерала. Излагање сунцу и уношење витамина Д3 такође су важне превентивне мере током трудноће.

Одговарајућа исхрана дојенчади и додатна суплементација витамина Д3, као и изложеност сунцу деци су неопходни након порођаја, што је важан аспект превенције и лечења рахитиса. Такође је важно запамтити могућност симптома прекомерног знојења витамина Д3 у случају узимања бољих од препоручених доза овог препарата.

Прогноза ракете

У случајевима ране дијагнозе и одговарајућег лечења рахитиса, нежељени ефекти рахитиса се не развијају, а прогноза је позитивна. Нездрављени ракете доводе до деформабилних промена у кости и кашњења у развоју дјетета, што је повезано са лошијом прогнозом.
Мариусз Кłос

– Интерна медицина “, Герд Херолд и коаутори, ед. ПЗВЛ Медицал Публисхинг Хоусе, Варшава.
– Педијатрија “, едукативне науке. Кристина Кубицка, Ванда Кавалец, ед., ПЗВЛ Медицал Публисхинг Хоусе, Варшава.

READ  Пречне и подужне вагиналне преграде

Коментари Коментари рхабета

Касиа | 2011-09-25 21:46

Зато што ми, на пример, дамо Вигантол нашем детету. Има једноставан за употребу диспенсер који је такође угодан за дете.

Mira Bojević
About Mira Bojević 356 Articles
Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро. Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати. Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи. На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*