Рингворм је системска болест карактеристична за развојно доба. То се дешава само код деце, а његов еквивалент код одраслих је остеомалација. Промене у рахитису су поремећаји минерализације остеоида и хрскавице раста.

Најчешћи узрок абнормалности је недостатак витамина Д3. Дуго се не смањује ниво калцијума у серуму крви, јер се нормализује развојем секундарног хиперпаратироидизма (калцијум се пушта у крв са структура костију). Мање чести рахитис може бити узрокован недостатком калцијума и фосфата.

Рикетни фактори ризика

Код дојенчади, услед интензивног раста, неадекватна исхрана (узрокујући недостатак калцијума, витамина Д3 и фосфата у исхрани), недовољно сунчеве светлости (што доводи до смањења производње активних метаболита витамина Д у кожи), недостатка суплементације витамина Д3 и слаба апсорпција калцијума из гастроинтестиналног тракта може допринети развоју рахитиса.

Осим тога, прематурност, парентерална исхрана и неки генетски синдром доприносе смањењу нивоа серумских фосфата, што доприноси рахитису. Такође, неке урођене болести узрокују смањење концентрације калцијума, што такође доводи до развоја абнормалности костију и симптома типичних за рахитис.

Симптоми рахитиса

Хералдички (системски) симптоми рахитиса код беба су углавном: раздражљивост, анксиозност, потење главе током исхране, окретање главе и недостатак апетита, што доводи до смањења телесне масе. Осим тога, постоји тенденција за запртје, поремећај спавања и смањење напетости мишића.

Активни (цвјетни) рахитис се развија након неколико недеља, ако се не лече, они доводе до промјена на подручју костију, што резултира деформацијама у грудима (тзв. “Костне деформације”). Лобања је карактеристичног облика, квадратна, а појављује се такозвана “прашина у грудима”. закривљене наруквице (деформације око подлактице и кости доњег нога) и закривљена розарића (згушњавање у подручју повезивања костију са хрскавим ребрима).

Поред тога, ту су и тзв. “Слободни возачи”. настаје кривина кривина, омекшава острига, могу се јавити секундарни симптоми тетануса. Осим тога, примећено је повећање предњег фонтанела и кашњење прекомерног раста, савијених доњих екстремитета (кривина О- и Кс-облика), деформација карлице, равна стопала и одложени раст. Још касније, зуби деце са рахитисом су исечени.

Признавање рахитиса

Да би се утврдила дијагноза ракете, корисно је утврдити појаву системских и симптома костију. Штавише, промене у рентгенским сликама костију и абнормалности у лабораторијским тестовима, углавном у вези са метаболизмом калцијум-фосфата, указују на појаву рахитиса.

Потребно је одредити нивое калцијума, фосфата, алкалног фосфатазног ензима, паратормона и калцитрила у серуму, и фосфата и цАМП у мокраћи ако дете осјећа рахитис.

Превенција и лечење рахитиса

Поступци за спречавање рахитиса почињу већ током трудноће. Током овог периода важно је да једете рационално и да обезбедите адекватне количине протеина, витамина и минерала. Излагање сунцу и уношење витамина Д3 такође су важне превентивне мере током трудноће.

Одговарајућа исхрана дојенчади и додатна суплементација витамина Д3, као и изложеност сунцу деци су неопходни након порођаја, што је важан аспект превенције и лечења рахитиса. Такође је важно запамтити могућност симптома прекомерног знојења витамина Д3 у случају узимања бољих од препоручених доза овог препарата.

Прогноза ракете

У случајевима ране дијагнозе и одговарајућег лечења рахитиса, нежељени ефекти рахитиса се не развијају, а прогноза је позитивна. Нездрављени ракете доводе до деформабилних промена у кости и кашњења у развоју дјетета, што је повезано са лошијом прогнозом.
Мариусз Кłос

– Интерна медицина “, Герд Херолд и коаутори, ед. ПЗВЛ Медицал Публисхинг Хоусе, Варшава.
– Педијатрија “, едукативне науке. Кристина Кубицка, Ванда Кавалец, ед., ПЗВЛ Медицал Публисхинг Хоусе, Варшава.

Коментари Коментари рхабета

Касиа | 2011-09-25 21:46

Зато што ми, на пример, дамо Вигантол нашем детету. Има једноставан за употребу диспенсер који је такође угодан за дете.

About Mira Bojević
Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро. Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати. Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи. На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment Одустани од одговора

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *