Црохнова болест је класификована као низ неспецифичних зрна. Име болести (лат. Морбус Лесниовски – Црохн, ллеитис терммалис, ллеитис регионалис) долази из имена пољских лекара Антони Лесниовски и Бернард Црохн, који су описали болест. Црохнова болест је хронична инфламаторна болест зида гастроинтестиналног тракта.

Најчешћи поремећај се налази у завршном делу илијачног црева, у дебелом цреву, а понекад иу танком цреву. Позадина Црохнове болести је непозната, још увек нема ефикасног лечења, а постоје и мане и озбиљне компликације. Антибиотици се дају пацијенту током перфорација, запаљења и поремећаја апсцеса. Приближно половина пацијената подлеже хируршком лечењу.

Слика Црохнове болести

Кронова болест је променљива, са измењеним периодом погоршања и ремисије. Карактеристични симптоми болести су:
– дијареја,
– бол у стомаку,
– Повећана температура,
– низак ниво холестерола, фолне киселине и витамина Б,
– Убрзано ОБ,
– умерена леукоцитоза,
– отпор у подручју алвеоларног процеса,
– крутост и стеноза задњег региона илиакове чврстоће,
– правоугаоне промене.

Зидови црева у Црохновој болести су прекривени инфилтрацијом зрна, што узрокује да његово светло смањи. Ове промене су фокусног карактера. Код ових зрна може се појавити несрећа која на крају доводе до перфорације црева.

Дијагноза Кронове болести

Дијагноза Цохнове болести заснована је на ендоскопској сакупљању материјала за хистопатолошки преглед из дуоденума или колона – колоноскопија. У случају постављања кука, дијагноза се врши и без хистолошке потврде, ослањајући се углавном на податке из историје и клиничке симптоме болести.
Зханета Малец

Коментари о Црохн-овој болести

Анна Ј | 2009-02-04 15:12

Добродошли Гђа Гразинас, као и Црохнова болест. Да ли вам је Буденофалк донио било какво олакшање?

јудитта | 2009-02-22 21:47

Моја сестра је излечена у Црохни. Недавно је доктор пријавио њен буденофалк, али након тога нема значајних побољшања. Коју дијету узимају жене и које лекове помажу?

моника | 2009-02-24 13:42

Здраво, и ја сам болестан, живим у Француској и као госпођа Гразина, срећна сам што имам прилику да је излечим овде, не кажем да то значи друге ефикасније дроге само од сваког месеца могу их купити без бриге о томе како много кошта. Вероватно имам среће што се у мом случају болест манифестује само у дијареји колико и до сада, али пошто прочитам све ове чланке, бојим се да ћу једног дана бити тако страшно погођен.

рцин84 | 2009-03-02 12:43

Здраво, имам мало питање, поставио ми је дијагнозу шумских болести, питао сам свог гастролоза да ли могу бити заражен вирусом од било ког другог или могу бити заражен бактеријама и рекао с њима, претражио сам и интернт у потрази за одговорио сам и сазнао сам да не могу добити бактерије, али их нисам нашао. Моје питање је да ли ико нешто зна о томе.

About Mira Bojević
Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро. Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати. Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи. На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment Одустани од одговора

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *