Новости

Лупус Туберцулосис кожа

Одређене су неколико клиничких облика кожне лупус туберкулозе, која се разликују по изгледу кожних лезија и природе лезија.

Лупусна туберкулоза плодности коже карактерише спонтани ожиљци са присуством туберкулозних нодула у ожиљу. Лезије коже не показују тенденцију улцерације, клинички ток ове сорте је изузетно хроничан.

Улцератни облик и превелик раст лупус туберкулозе коже карактерише тенденција хипертрофије и секундарног дезинтеграције, често оштећују назална крила и уши због агресивног тока обољења.

Папиларна варијација лупус туберкулозе коже се јавља са избијањима акумулирајућих краставаца и углавном утиче на кожу удова.

Дијагноза кожне лупус туберкулозе

Дијагноза лупус туберкулозе у кожи се прави на основу тзв. “Лупус вулгарис”. Дијагноза, тј. Појављивање светло браон боје нодула након притиска са стаклом, од суштинског је значаја у дијагностичком процесу да демонстрира позитивну туберкулинску реакцију и типичан морфолошки карактер лезија и откривање туберкулозних микобактерија.

У диференцијацији лупус туберкулозе у кожи треба узети у обзир хронични еритематозни лупус, саркоидоза, ћелијски невус и нодуларно-ефритички сифилис.

Лечење лупус туберкулозе у кожи

Лечење лупус туберкулозе у кожи зависи од тога да ли примарне лезије болести коегзистирају или да ли се лезије које се посматрају на кожи изолују само. Лекови који се користе за лечење туберкулозе коже су исти као и они који се користе у другим врстама туберкулозе. Препарати за контролу туберкулозе укључују изониазид, рифампицин, етамбутол, стрептомицин, етионамид и пиразинамид.

Mira Bojević

Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро.
Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати.

Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи.
На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *