Инсуффициентиа валвулае аортае (регургитација аортног вентила) је срчани дефект, који се састоји у повлачењу крви током срчане диастоле од аорте (главне артерије) до лијеве коморе, што је резултат неклиничких латица у аортном пољу. Најчешћа компликација у овом дефекту је кардиоваскуларни отказ и бактеријски ендокардитис.

Аорта

Аорта је главна и највећа артерија тела. Цјелокупан систем испоручује артеријском крвљу богатом кисеоником.

Аорта напушта лијеву комору и на излазу из леве коморе је опремљен са три полумјесецна вентила. Аортни вентили су направљени од мембрана у облику полумјесеца – отуда име.

Они дозвољавају да крв прође из леве коморе до главне артерије и спречава да се крв преусмери из аорте у лијеву комору током контракције уз нагли ударац и затезање латица полумјесеца. Аортни вентили су дебљи и јачи од полумјесецних вентила у плућној артерији услед високог крвног притиска у левој комори (великом циркулацијом).

Узроци и ток регургитације аортног вентила

Узрок регургитације аортног вентила је његова оштећења. Фактори погодни за оштећење аортног полумјесецног вентила су: ………………………………… ………………………………………….. ………………………………………….. …………………………………….
– историја реуматске болести,
– сифилис,
– бактеријски ендокардитис,
– повреде срца,
– или као урођени дефект.

Као резултат срчаног дефекта као што је регургитација аортног вентила, јављају се цурења у левој комори и повратни излив крви из аорте у лијеву комору. Као резултат аортне крви која тече у крв која тече из атријума у левој комори, притисак се повећава, а дијастолни волумен леве коморе се повећава.

У економичном начину живота, снажна контракција леве коморе и продужени период избацивања могу компензовати чак и за високу регургитацију вентила. Због тога пацијенти не могу да осете никакве симптоме. Међутим, током те болести постепено се јавља значајна хипертрофија леве коморе – тзв. “Лева комора”. срце вала (цор бовинум).

Симптоми регургитације аортног вентила

Најчешћи симптоми регургитације аортног вентила су: регургитација аортног вентила, регургитација аортног вентила, регургитација аортног вентила:
– снажан срчани удар,
– осећај дисања,
– вртоглавица и несвестица (повезана са церебралном исхемијом),
– Коронарни болови.

Додатни тестови ће закључити:
– увећање леве коморе,
– дијастолни пламен (мекана, висок тонљивост),
– врх удара, подизање, клизање на лево и на дно,
– Холозистолни шок над врхом,
– Озбиљне болести доказује систолни шумски шмрк над базом срца,
– Аустин-Флинта шура по врху (дијастолни или пре-дермални шум),
– високи и брз откуцај срца – такозвани “високи срчани ефекти”. срчани утицај Цорригана ,.
– типичан веома низак крвни притисак (чак ни испод 60 мм Хг) са нормалним систолним притиском. Ово доводи до замућења периферних посуда, са могућим де Муссет симптомом.
– симптом брда – виши систолични притисак на феморално артерију него на рамену,
– Двоструки тон Траубле – гласан систолни и дијастолни тон преко феморалне артерије,
– срчана фреквенција на латици шкољке, усана или ноктију (које се манифестује алтернативним бледењем и црвенилом),
– симптом Дурозиер-систолног и дијастолног шума феморалне артерије карактеристичне при малом притиску са стетоскопом,
– карактеристике преоптерећења леве коморе у ЕКГ тесту.

Дијагноза регургитације аортног вентила

Дијагноза регургитације аортног вентила заснива се углавном на следећим факторима
– радиолошки преглед који указује на повећање леве коморе,
– изјаву у интервјуу са горе поменутим периферним симптомима,
– јасни знаци преоптерећења леве коморе у ЕКГ тесту.

Лечење регургитације аортног вентила

Лечење регургитације аортног вентила је конзервативно. Код пацијената са етиологијом сифилиса користи се антиклинални третман, а третман на реуматици базиран је на спречавању рецидива реуматских болести.

Хируршки третман регургитације аортног вентила се предузима код пацијената са тешком регургитацијом и отказивањем циркулације помоћу умјетне имплантације срчаног вентила.
Зханета Малец

Коментари регургитација аортног вентила

кубик128 | 2009-09-18 20:27

Да ли је операција сигурна?
Која је цијена мање?

About Mira Bojević
Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро. Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати. Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи. На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment Одустани од одговора

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *