Новости

Новорођени еритематозни лупус

Неонатални лупус еритематозус је привремена болест, која се јавља код лезија коже уз хематолошке симптоме (понекад и са срчаним блоком), који се јављају код новорођенчади које преносе Ро или Ла антитела на своју дјецу.

Ова једињења имају способност пасивног пролаза кроз плаценту у крвоток плода. Мајке могу имати лупус еритематозу у различитим варијантама или могу бити у ремисији, али њихови серуми показују присуство ових антитела, што указује на њихово учешће у механизмима развоја болести код новорођенчади.

Симптоми неонаталног еритематозног лупуса

Абнормалности коже су еритемски прстен, могу бити присутни код новорођенчади већ при рођењу или се могу развити након прве изложености сунчевој светлости.

Трајање цветења је обично неколико седмица, али се чак може продужити и до неколико мјесеци.

У неонаталном лупус еритематозу су хематолошки симптоми у облику снижених нивоа тромбоцита, хемоглобина и бијелих крвних зрнаца коегзистирају. Понекад је јетра и слезина увећана.

Серум новорођенчади садржи Ро или Ла антитела, чија концентрација се постепено смањује. Ретко је открити друга антитела.

Дијагноза лупус еритематозуса код новорођенчади

Дијагноза лупус еритематоза се заснива на присуству Ро или Ла антитела на крв и мајку и дете, а лезије коже новорођенчади морају бити карактеристичне.

У свим случајевима лупус еритематозуса код новорођенчади неопходно је извршити детаљан кардиолошки преглед код детета (у току обољења може доћи до блокада срца). Неопходно је извршити неколико морфологија крви уз мрље.

Лечење неонаталног еритематозног лупуса

Терапија лупус еритематозуса новорођенчади је само симптоматска, не дају се глукокортикостероиди или други фармаколошки препарати детету, јер се промене спонтано обрћу. Појава срчаног блока може бити опасно.
Мариусз Кłос

Mira Bojević

Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро.
Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати.

Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи.
На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *