Новости

Поља имунолошког малплателета

Имунолошка тромбоцитопенија лекова је реакција организма у облику смањења нивоа тромбоцита, као резултат патолошке реакције организма на примењене лекове. Многи фармаколошки препарати могу узроковати такву тромбоцитопенију, која обично није зависна од дозе, али је резултат одређених генетских стања и индивидуалних реакција преосетљивости на коришћене лекове.

Најчешћи фармаколошки агенси који изазивају имунолошке плочице су: хепарини, кинидини, сулфонамиди, нестероидни антиинфламаторни лекови и златне соли. Ово показује да пацијенти са широким спектром медицинских стања (нпр. Систем каротидних туби, систем каротидних туби, систем каротидне цеви итд.) Могу бити третирани на различит начин. Инфекција, хиперкоагулантна, болна или реуматска обољења) могу утицати имунолошка тромбоцитопенија лекова.

Већина формулација болести немају својства да индукују имунолошки одговор (због њихове мале величине честица), а само када је лек или његов метаболит у комбинацији с тромбоцитима, одговор је изазван имунским системом који почиње да производи антитела, да је прерано патолошко уништавање тромбоцита и њихов ниво смањено.

Симптоми тромбоцитопеније имунолошке дроге

Имунолошка тромбоцитопенија наркотика се манифестује с хеморагичном бледом, обично након неколико дана одузимања лека. Након поновљеног излагања хемикалијама, претходно коришћено време хеморагичног опоравка се значајно смањује (до 24 сата).

Током имунолошке тромбоцитопеније, број тромбоцита пада испод 20 хиљада, што се манифестује крварењем коже-мукозама. Фине петехије се јављају на кожи доњих екстремитета и пртљажника, а ређе на лицу и мукозној мембрани унутар оралне шупљине. Крварење од десни, носа, уринарног тракта и гениталног тракта често коегзистира.

Тешки услови укључују гастроинтестинално и интракранијално крварење, што може бити фатално. Хеморагијске компликације су повезане са смртношћу до око 3%. пацијенти.

Симптоми тромбоцитопеније имунолошке дроге нестају потпуно недељу дана после прекида лијека (ако се јављају након кинидина, време њиховог повлачења је чак 2 недеље, а ако после употребе златних соли – неколико мјесеци – ови препарати остају у телу за Дуго времена).

Други узрок пролонгираног процеса болести може бити формирање антитела која је независна од присуства лека у систему.

Дијагноза имунолошке плаземске тромбоцитопеније

Дијагноза тромбоцитопеније имунолошке дроге заснована је на темељној и исправној историји болести, са посебним нагласком на лекове које је пацијент преузео.

Дијагноза се потврђује престанком симптома након прекида употребе лека, за коју се сумња да је покренуо процес. Демонстрирање присуства серум зависних антитела је тешко и не препоручује се за дијагностичке процедуре у имунолошким тромбоцитима наркотика.

Лечење тромбоцитопеније имунолошког лијека

Лечење тромбоцитопеније имунолошког лијека састоји се пре свега у прекиду и избјегавању кориштења фармаколошког препарата који је одговоран за појаву хеморагијске дијетезе. Ово спречава развој симптома болести у будућности.

У тромбоцитопенији која је везана за узимање златних соли коришћена су средства за келирање и Н-ацетилциклична киселина се примењује у случају тровања са овим солима. Ако број тромбоцита пада испод 10,000 у микролитру, лечење је агресивно јер постоји висок ризик од крварења који угрожава здравље или живот пацијента.

Глукокортикостероиди и имуносупресивни лекови се користе (нпр .: глукокортикостероиди, антибиотици). Циклофосфамид, азатоприн, циклоспорин или етопоссид). Поред тога, ритуксимаб, даназол или алкалоиди могу се примењивати под одређеним околностима. Ако су испуњени одређени критеријуми, извршена је спленектомија, тј. Уклањање слезине, која узрокује прекомерно уништавање тромбоцита, што је често једини начин да се гарантује лечење.

Прогноза имунолошких лијекова тромбоцита

Имунолошка тромбоцитопенија лекова је позитивна перспектива ако се болест брзо дијагностицира и фармаколошки препарат који иницира имунолошки процес и прекомјерно уништавање тромбоцита у слезини је идентификован и одмах прекинут.

Ако ниво тромбоцита пада испод 20.000 у микролитру, прогноза је гора, јер пацијент често доживљава крварење које је опасно за здравље и живот у виду крварења које је тешко контролисати (посебно у лобањи).
Мариусз Кłос

– Унутрашње болести “, Андрзеј Сзцзеклик, Практична медицина, Краков.

Имунолошки коментари на тромбоцитопенију тромбоцита са лијековима

Јоанна | 2011-11-27 14:32

И ако то знате из Metronidazol или амоксицилина, помаће ми да схватим да хеликобактерија такође може изазвати тромбоцитопенију.

Габи | 2013-04-01 01:45

Помогао ми је, од 57 хиљада до 120 хиљада скакача, следећи тест за 14 дана, третирао сам се хеликобактером, за који је утврђено да је тест крви, из других разлога су искључени, не знам како да наставим, али је то вреди покушати, па ме упутите на свог доктора и захвалите се за то. Поздрављам све оне који се боре са темом.

Mira Bojević

Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро.
Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати.

Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи.
На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *