Новости

Постпартални маститис

У почетку, пуерперијум маститис се јавља болом дојке, црвенила и повећане телесне температуре. Бол који се налази на једном месту често је први симптом, понекад једини. У почетку, ови проблеми нису значајно погоршани, често су занемарени или погрешно оцијењени.

Грозница може бити присутна убрзо након појаве болова у грудима. Појава повишене температуре на крају прве или друге недеље заточења код жене дојења треба да предложи појаву пуерперијумског маститиса.

Инфрацрвена веза се можда не јавља, ако се то догоди, обично је после неколико сати од првих болних или грозних стања. Поред тога, заражено подручје је топлије и показује осећај и бол у току теста палпације.

Дијагноза пуерперијумског маститиса

Дијагноза пуерперијумског маститиса заснована је на историји болести и присуству типичних клиничких симптома. Неопходно је направити брзу дијагнозу и применити одговарајући третман, јер то омогућава да се заустави запаљен процес и избегне формирање ексудата и тиме утапања.

Ако се дијагноза пуерперијумског маститиса не обави раније, тврда, замућена инфилтрација ће се појавити у црвеној и болној површини дојке у року од 2-3 дана, а дојке ће постати знатно веће. Након различитих временских периода, закопана површина тече и постаје абсцонд.

Лечење пуерперијумског маститиса

Терапија пуерперијумског маститиса састоји се углавном у смањењу дојења, коришћењу антибиотика, ресорпцијском третману са физичким методама иу неким случајевима и хируршким методама.

Одмах након првих симптома маститиса примењују се мале дозе препарата који инхибирају пролактин (бромокриптин, лизурид). Овај третман има за циљ смањење секреције хране и треба га спровести у комбинацији са ресорпционом терапијом, важно је водити бригу о потпуном пражњењу дојки у то вријеме.

Ако лактационом лечењу није праћено побољшање клиничког стања пацијента, морају се примењивати антибиотици, укључујући препарате који смањују храну.

Физичко ресорпционо лечење је оправдано само у случајевима почетне фазе упале или када болест није отежана. За ту сврху, дојке су везане и користи се хладна облога.

Превенција пуерпериум маститиса

Важан аспект је профилакса пуерперијум маститиса. У том циљу неопходно је спријечити било какво оштећење брадавице, посебно кориштењем одговарајуће технике дојења, уколико дође до пукотина, препоручује се употреба масти након сваког храњења.

Међутим, немојте користити влажне пукотине, јер промовишу мацерацију епидермиса. Поред тога, мајка не би требало да удише према брадавицама. Ако су пукотине дубоке, новорођенчета се не сме хранити 1-2 дана (током овог времена потребно је изразити млеко и провести вештачко храњење новорођене бебе).

Поред тога, важан аспект спречавања пуерперитиса је борба против инфекција стечених болницама подизањем општих хигијенских стандарда. Посебно је важно блокирати пут стапхилоцоццус инфекције.

Прогноза у пуерперијумском маститису

Прогноза у пуерперијумском маститису је обично успешна. Понекад није неопходно користити антибиотике, симптоми нестају спонтано или након примене терапије инхибиторима пролактина. Могуће је брзо повратак на природно храњење новорођене бебе.

Mira Bojević

Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро.
Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати.

Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи.
На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *