Новости

Потенцијал мушкараца је оскрнављен

Клинички симптоми Цусхингове болести су углавном везани за вишак кортизола који производи надбубрежне жлезде, а ретко за присуство интрацеребралних тумора, јер су обично микроцефаломи који не показују никакве клиничке знаке.

Током Цусхингове болести, примећена је слабост мишића и слаба толеранција физичког напора, разређена кожа је подложна повредама насталим честицама које се тешко зарастају, повећава се жеђ и полиурија, као и прекомерни апетит. Пацијенти се жале на главобоље и вртоглавицу, су емотивно нестабилни и ризикују депресију.

Осим тога, Цусхингова болест је удружена са боловима у систему костију, који су склони инфекцијама. Код мушкараца, потенција слаби, код жена, менструално крварење је оскудно, и друго, менструација може настати због истовремених хормоналних поремећаја.

Поред тога, могу се развити секундарни хипотироидизам, оштећење вида и исхемијски симптоми болести срца. Поред тога, могу се појавити и гастрични или дуоденални улкуси, нарочито код пацијената који узимају препарате из групе нестероидних антиинфламаторних лекова.

Клинички преглед Цусхингове болести показује централну гојазност са присуством адипозног ткива у пределу трупа и врата (тзв. “Гојазност”). Лице је заобљено (лунарно), често црвенило. На кожи су видљиве широке црвене или црвенкасте стрије. Поред тога, постоји хипертензија.

Дијагноза Цусхингове болести

Цусхингова болест се дијагностицира на основу клиничких и лабораторијских карактеристика повећаних нивоа кортизола у серуму, који морају коегзистирати са повећаним нивоима АЦТХ, инхибицијом секреције кортизола само са високом дозом дексаметазона и присуством атома хипофизе у сликама магнетне резонанце (аденокортација аденома не искључује Цусхингову болест, међутим).

Остали тестови могу бити корисни за дијагнозу Цусхингове болести, посебно основних биохемијских тестова, у којима су пронађени смањени нивои калија и фосфата, хипергликемија (повећани нивои глукозе) и повећани нивои укупног холестерола, ЛДЛ и триглицерида и смањеног ХДЛ.

Повећање еритроцита, хемоглобина, леукоцита и тромбоцита је примећено као резултат активације сржи. Компјутерска томографија није пожељна јер често не открива аденоме, који су обично мали.

Диференцијација Цусхингове болести требало би да узме у обзир и друге болести са повећаним нивоима кортизола у серуму, метаболичким синдромом, а код жена и синдрома полицистичког јајника.

Лечење Цусхингове болести

Основни метод терапије Цусхингове болести је хируршко уклањање аденома хипофизе из приступа кроз клинички синус. Због повећаног ризика од компликација повезаних са вишком кортизола, потребно је припремити пацијента за операцију.

У ту сврху користе се препарати који инхибирају производњу глукокортикостероида у надбубрежној жлезди, нпр. кетоконазол, аминоглутетимид, метхирапон или митотан. То доводи до смањења васкуларне крхкости и интраоперативног крварења.

Поред тога, смањује се учесталост тромбоемболијских инфекција и компликација и олакшава лечење дијабетеса и хипертензије, што су услови узроковани вишком кортизола.

Прогноза Цусхингове болести

Стопа морталитета код пацијената са Цусхинговим синдромом је четири пута већа него у општој популацији. Око 50 процената нездрављених пацијената умире од компликација у року од 5 година од појаве болести.

Mira Bojević

Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро.
Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати.

Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи.
На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *