Повратне неправилности не остављају ожиљке

Рингворм је дерматолошка болест која се јавља код лезија коже у облику тврдог и глаткога исцрпљености, која често обликује прстенастог и не показује тенденцију да се распадне. Повратне неправилности не остављају ожиљке. Узроци болести нису објашњени.

Рингвормс су чешћи код жена, а често и код деце. Неки клинички случајеви се развијају као резултат реакција на примјењене фармаколошке мере и могу коегзистирати са дијабетесом, али однос између ових стања није разјашњен.

У неким пацијентима се показују имунолошки комплекси и антитела против ћелијских нуклеуса и ћелија тироидне ћелије, углавном у ниским концентрацијама. Међутим, механизми који су одговорни за развој болести нису познати, па се претпоставља само коегзистенција имунолошких абнормалности у процесима болести.

Симптоми прстенасте грануломатозе

Грануломатоза у облику прстена се јавља са нодулима који углавном утичу на кожу, али се могу појавити иу неким случајевима унутар подкожног ткива. Фокалне тачке се састоје од концентричних промена које комбинују у облику карактеристичних кружних облика. Најчешћа локализација абнормалности коже налази се на задњој страни руку и стопала, али се промене могу појавити и на другим местима.

У облику вишеструке грануломатозе, прстенаста грануломатоза заузима огромне површине удова, прсног коша и лица. У неколико случајева, ефлуоресценција се разбија с финим улкусима. Ретке (атипичне) облике болести су: субкутане (углавном утичу на дјецу и развијају се унутар зглобова) и еритематозне (са раштрканим и равним луминесцентним лезијама).

Ток грануломатозе прстена је обично хроничан. Болест се не манифестује системским симптомима, у другим системима и органима не постоје абнормалности. Понекад лезије коже имају тенденцију да спонтано одступе.

Признавање прљаве црвене грануломатозе

Рингворме се дијагнозе на основу присуства нодула карактеристичног изгледа, облика и боје. Одлучујући фактор је хистолошко испитивање, чија слика приказује типичне абнормалности прстенасте грануломатозе.

READ  Атријална тахикардија је суправентрикуларна тахикардија

Код диференцијације грануломатозе прстена неопходно је искључити периапичне нодуле (типична локализација, хистолошка слика и дубља локализација) и саркоидоза прстена (наступити са синобранчаним нодулама, позитивним симптомом диаскопије и честим коексистенцијом лезија у другим органима и системима – хистолошка испитивање је пресудно).

Поред тога, слични клинички знаци грануломатозе у облику прстена могу се јавити током равног лишаја прстена, који се одликују ласкавим грудима и различитим местима исцрпљености. Хистолошка слика промијењених ткива у равном прстенастом лишају је типична која разликује између двије болести.

Лечење грануломатозе пршљенова

Терапија на рингворму се заснива на замрзавању течног азота или угљен-диоксида. Често се промене (чак и далеке) нестају након пробне биопсије. Флуорирани глукокортикостероиди се користе у затвореним преливима (уз здраву заштиту коже) од фармаколошких препарата.

Триамцинолон се може ињектирати у фокус. За опсежније лезије коже, препоручују се ниске дозе глукокортикостероида или сулфона. Позитивне терапијске ефекте се такође добијају након примјене пентоксифилма.
Мариусз Кłос

– Кожне болести за студенте медицине и докторе “, Стефаниа Јабłонска, Тадеусз Цхорзелски, ед. ПЗВЛ Медицинска издавачка кућа, Варшава.
– Дерматологија и венереологија, уџбеник за медицинске школе “, ед. ПЗВЛ Медицинска издавачка кућа, Варшава.

Коментари Рингед граинс

Ивет | 2013-05-03 23:14

Као дете имала сам поткожне нодуле на спољашњој страни стопала, која се налазила близу мојих прстију и глежња и на кривини мог зглоба. Болест је након многих консултација са локалним лекарима дијагностификована у мени само у центру здравља детета у Варшави. После замрзавања азотом имам мир око 20 година – сада око две године добијам чвор на кривини моје стоп-родитељске зглобове говорећи да је то исто. Вероватно је време да поново посетите лекара и поново се смрзнете. не плашите се болести – то није непријатност.

READ  Astma Повлачење (дихотомија извлачења)

Јоанна Пиатек | 2014-04-09 07:20

У мом случају, дијагностикован је присуство обрацзак грануломатозе, али су ми симптоми локализовани на лицу и врату. Зато се сумњам да је дијагноза тачна или не.

Анна | 2014-07-20 19:53

Имао сам зрно три године на мојим рукама и мојим кравама, чак ни не помаже да се замрзне, овај замах се стално шири.

Кате | 2014-10-07 22:52

Имао сам зрна од детињства, по целом телу, стопалима, теладама (леђима), бутинама (изнутра и споља), унутар руку, зглобовима. Као дете сам прошао кроз читав низ замрзавања азота, на жалост ништа није помогло.

Mira Bojević
About Mira Bojević 356 Articles
Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро. Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати.Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи. На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*