Новости

Прекидање основе лобање

База лобање има сложену структуру. Конструкције костију које окружују виталне делове централног нервног система, као што је проширено језгро или мозак, садрже компактно коштано ткиво отпорно на трауме, док неке структуре лобање чине деликатно ткиво које је подложно оштећењима. Типично је да лобања има блиску везу између кости и тврде гуме, што узрокује губљење гуме када се пробије.

Последице прелома у овим подручјима могу укључити интракранијални рефлукс (узрокован ваздухом који улази у лобању), течност (цурење цереброспиналне течности) и оштећење кранијалних нерва и великих артерија (нпр. Мозак, васкуларни систем итд.). унутрашња југуларна артерија) или венске артерије (нпр. венска артерија. Главни разлози за то су чињеница да мозак није изложен било каквим хормонским ефектима (нпр. есопхагеал синусу) и ендокринима активних структура (хипофиза или хипоталамуса).

Симптоми прелома базне лобање

Доминантни симптоми примећени током прелома лобање су болне болести. Често се губи несвесност. Пратећи церебрални шокови праћени су мучнином, повраћањем и убрзаним срчаним тлаком.

Пацијент може имати утисак лупуса или преливања у глави ако дође до интракранијалног чишћења (ваздух може бити у трезорима, у жљебовима између ганглије или у можданим коморама, а заробљен у све већем броју унутар лобање изазива притисак на мождане структуре).

Често ваздух улази током инспирације, али не може да остави лобању током издисавања, то је такозвани “зрак за дисање”. вентилаторски карактер интракранијалног чишћења.

Понекад пауза у основи лобање прати цурење цереброспиналне течности. Нозна течност се јавља у случају оштећења, нпр. у случају пожара. Прелом се одвија кроз пирамиду темпоралне кости. Поред тога, цурење цереброспиналне течности кроз уво може се десити ако је бубна опне оштећена, а понекад се појављује течност унутар ране.

Ако је губитак течности значајан, симптоми интракранијалне хипотоније коегзистирају: главобоља која погоршава бол, понекад мучнина и повраћање. У случају мале цурења, често је потпуно неодољив. Секундарни менингитис мозга или мозга може бити његова компликација.

У току фрактура лобањске основе често се примећује оштећење кранијалног нерва са типичним клиничким симптомима. Посттрауматски поремећаји вида су међу најчешћим и углавном се односе на визуелну оштрину и покретљивост очију.

Поред тога, може постојати посттрауматска пареса образног нерва, нарочито у случајевима са преломом преломне темпоралне кости пирамиде. Оштећење овог живца се манифестује парализом мимичних мишића половине лица са непрекидношћу капака са ове стране. Влакна одговорна за производњу пљувачке и провођење сензација укуса могу такође бити повређена.

Откривање прелома базне лобање

Основа за дијагнозу прелома лобање основе је историја болести, што указује на повреду главе (понекад није могуће сакупљати интервју, јер је пацијент несвесан). Најчешћи преглед снимака који показује фрактуру основе лобање је радиолошка фотографија. Остали прегледи, нарочито рачунарска томографија, омогућавају тачнију процјену оштећења и пратећих компликација.

Основно истраживање које показује присуство ваздуха у лобањској шупљини је томографија, иако магнетна резонанца или рендгенски зраци могу такође показати ову абнормалност. Остали тестови се могу користити за обављање лабораторијске процене цурења уколико су у питању да ли је то цереброспинална течност.

Осим тога, оштећење лица се мора потврдити електромиографским прегледом убрзо након повреде. Понекад је потребна ангиографија да би се показало које су посуде трпеле након трауматске оштећења.

Лечење прелома лобање

Терапеутске процедуре за фрактуру лобање зависе од тога да ли су компликације прелома лобање или не. Ако постоји интракранијална палпација, неопходна је хитна хируршка процедура за затварање фистуле. Понекад је неопходно уклонити ваздух.

Пацијенте са дијагнозираном течности треба посматрати неколико дана и третирати конзервативно док се не спонтано затвара фистула из које спријечава цереброспинална течност. Пацијенти треба да остану у кревету у полу-положају, неопходно је спречити повећање интракранијалног притиска (нпр. Повећање интракранијалног притиска у кревету). због кашља, кихање).

Ацетазоламид се примењује у неким центрима како би се ограничила производња цереброспиналне течности. Хируршко лечење се предузима у случајевима када се течност наставља, упркос конзервативном третману или где постоји значајан степен оштећења коштане структуре.

Често се видљиви поремећаји јављају са интраокуларним хематомом, тако да је хируршка интервенција неопходна да би се уклонила или уклонила оптички нерв. Ово треба учинити као хитно када се оштрина вида погоршава.

Прогноза фрактуре лобање основе

Понекад преломи основе лобање завршавају смрћу као резултат оштећења мозга, посебно у важним центрима. Прогноза зависи првенствено од тежине прелома и пратеће оштећења на друге органе (фрактура лобањске базе често није изоловани проблем и коегзистира са повредама у другим системима).

Mira Bojević

Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро.
Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати.

Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи.
На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *