Новости

Прекиди костију костију

У зависности од места оштећења костију костију, могу се разликовати неколико врста прелома: фрактуре врата фемура, фрактуре навијања, преломи феморалног вратила и преломи у оквиру даље епифизе.

Прекиди врату фемура

Прекиди на врату фемура карактеристични су за старије особе због прогресивних промена у архитектури костију, повећању слабости мишића и смањеној физичкој спремности. Прогресија атеросклерозе у артеријама централног нервног система такође узрокује настанак поремећаја који утичу на учесталост повреда и прелома на врату фемура.

Током ове врсте оштећења постоји висок ризик од развоја компликација услед дуготрајног боравка у кревету (упала плућа, инфекција уринарног тракта, тромбоемболија плућа и мозга, кардиоваскуларни инсуфицијент, кондома).

Прогноза фрактура врата фемура заснива се на понашању или губитку снабдевања крвљу због прелома костију. Ако се такво снабдевање крви не одржава, треба се предузети хируршко лечење. Постоји фрактура главе, крвно-крвавих и завртаних врата фемура.

Фрацтуре манифестује се у болу у куку и у пределу препона када покушава да се креће у зглоб кука на страни штете. Пацијент се не сме одрећи сопствене снаге, а значајна кретања оштећења прате скраћивање удова. Конзервативно лечење заснива се на вјешању погођеног удова на тракама за екстракцију у периоду од око 6 недеља. Тежи облици захтевају хируршки третман уз увођење протезе или уз употребу интраоперативне анастомозе.

Преломни преломи

Прекиди прелома су такође најчешћи код старијих особа. Слично томе, тривијални пад може бити узрок фрактуре, јер су кости промењене остеопорозне и ослабљене способношћу старијих људи да брзо и интензивно реагују на фрактуру. Ова врста прелома је оштећења без ожиљака, може се радити са одвијачем или одвијачем.

Симптоми су слични онима на поломљеном врату фемура, са болом у куковима, смањеним ходом, а понекад и скраћеним удовима. Прогноза је добра – ови преломи увек расте заједно, под условом да се скелетни екстракт користи у периоду од 8-10 недеља. Такође је важно предузети рехабилитацију која се састоји у вјежбама савијања свих зглобова пацијента.

Често, међутим, препоручени третман је хируршки метод анастомозе прелома, нарочито код старијих особа, јер је лакше за њих стало, а рехабилитација ван кревета пацијента може се раније провести.

Прекиди фемур осовине

Прекиди у осовини бубрега обично су резултат веома тешке директне повреде. Појављују се велика оштећења меких ткива и крвних судова, што доводи до повећаног хематома. Понекад поступак мора прво укључити искорјењивање крварења, понекад довести до шока који је опасан по живот.

Симптоми овог типа фрактуре костију костију укључују скраћивање и значајне деформације удова, патолошку покретљивост са повећаним ободом и болом бутине. Лечење фемура моларних прелома је хируршки и састоји се у интраобликовању анастомозе фрагмената фемора са посебним ноктију. Понекад је неопходно додатно поправити сплинтере како би их спријечио да се померају.

Прекиди даље фемурне епифизе

Најчешћи даљи преломи феморалне епифизе су суперцранијални, интерсекс и изоловани преломи феморалног кондила. Ова врста оштећења обично прате повреде околних ткива и екстравазација крви у облику интраартикуларног хематома. Неки преломи могу проћи кроз зглоб колена. Лечење је конзервативно или, у неким случајевима, оперативно (нпр., Лечење пацијента са астмом). у суперцранијалним преломима).
Мариусз Кłос

– Приручник за хирургију за студенте, ед. Јана Фибака, ед. ПЗВЛ Медицинска издавачка кућа, Варшава.
– Виктор Деги Ортопедија и рехабилитација “, ед. Витолд Марциниак и Андрзеј Сзулц, ед. ПЗВЛ Медицал Публисхинг Хоусе, Варшава.
– Трауматологија локомоторног система “, ед. Доната Тилман и Артур Дзиак, ед.

Mira Bojević

Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро.
Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати.

Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи.
На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *