Новости

Прекомерна сепарација пролактина (хиперпролактинемија)

Пролактин (ПРЛ, лутеостимулин) је хормон који се излази из антериорног режња хипофизне жлезде код жена и мушкараца. Превладава код жена и његова виша концентрација се јавља током овулације.

Пролактин стимулише производњу млијека дојке и регулише лучење лутеина. У брадавицама и гонадама постоје рецептори карактеристични само за пролактин. Међутим, он строго не испуњава критеријуме тропског хормона, јер не директно стимулише периферну жлезду да лочи још један хормон.

Главна улога пролактина у систему је да примени мамотропно (повећање масе млечне жлезде) и лактогене (покретање млека у постнаталном периоду) ефекте.

Допамин и норадреналин, дјелујући на нивоу хипоталамуса, имају инхибиторни ефекат на секрецију ПРЛ-а. Смањена пролактинска секреција у постнаталном периоду доводи до прекида лактације. До сада нису описани услови хипопролактинемије.

Естрогени, неки лекови (метоклопрамиди, психотропни, посебно деривати хлорпромазина, трициклични антидепресиви), контрацепцијске пилуле и, мање јасно, тестостерон утиче на лучење пролактина. Током женског циклуса, пролактин секреција се заснива на фазама и има дневни ритам.

Веће концентрације хормона код жена примећују се у фази ИИ циклуса и ноћу. Ниво пролактина се такође повећава током трудноће. Правилна концентрација пролактина у крви под физиолошким условима је између 17 и 8,2 нг / мл. Хиперпролактинемија се примећује када концентрација пролактина прелази 20 нг / мл. Видљиви поремећаји се јављају у концентрацијама изнад 30 нг / мл.

Симптоми хиперпролактинемије

Хиперпролактинемија изазива углавном следеће поремећаје: она блокира ефекат гонадотропина (тако да гонади престају реаговати на промене у концентрацији гонадотропина) и доводи до оштећења лутеотропин секреције.

Хиперпролактинемија стога узрокује следеће симптоме:
– поремећаји у менструалном циклусу (синдром галактореја, аменореја сецундариа или дисменореја),
– Секундарни одсуство менструације,
– женску хипертрихозу,
– галактореја,
– проширење дојке (у оба пола),
– Сексуална немоћ код мушкараца,
– цхAsami чак и олигоспермија или азооспермија,
– главобоље и поремећаји вида када је хиперпролактинемија узрокована тумором хипофизе.

Разлози за прекомерну секрецију пролактина

Најчешћи узроци прекомерне секреције пролактина су
– физички и ментални стрес,
– хипотироидизам,
– хипотензија надбубрежне жлезде,
– оштећење хипоталамус центара, нпр. у току хистиоцитоза ,.
– присуство пролактинома, аденом у предњој хипофизној жлезди која производи вишак пролактина,
– узимање одређених лекова који утичу на нервни систем.

Дијагноза хиперпролактинемије

Дијагноза хиперпролактинемије заснива се на испитивању серумских нивоа пролактина. Индикација за одређивање серума ПРЛ је горе поменути симптом. Хиперпролактинемија се примећује када концентрација пролактина прелази 20 нг / мл.

Лечење хиперпролактинемије

Фармакотерапија се користи за лечење хиперпролактинемије.

Ако се дијагностикује антериорни аденомом хипофизе, неурохируршки третман са приступом кроз синус је сигуран и ефикасан.
Зханета Малец

Коментари Прекомерна секретација пролактина

Анна | 2008-11-16 13:41

Шта је Пролактин Тестирање? Моја сестра је 16 и потпуно је равна. Рекао јој је да треба да оде код доктора, али се плаши. Шта радите и коме лекару идете?

Мисиа87 | 2008-11-17 16:21

Драга Аниа, најпре ваша сестра мора ићи код гинеколога да провери њен пролактин. Овај тест се састоји од сакупљања крви за испитивање. када има резултат, вратити се гинекологу и рећи ће јој како треба третирати.

ивона-јк | 2008-11-26 22:39

Имам 34 године. Јуче сам добио резултате: пролактин на постољу 16,65 нг / мл, постигни пролактински тест са МЦП после 60 * 200,0нг / мл. Прочитао сам мало и уплашио се јер су сви симптоми (често главобоља, али сам био повезан са стресним радом – обично у петак или суботу) указују на аденомом хипофизе. Желим да додам да је ФСХ ниво 44.80 а то естрадиол 55.50. Желим одговор. Идем код ендокринолога за недељу дана, до тада мислим да ћу полудети.

Царолина | 2008-11-28 14:42

Имам Хиперпролацтинемиа, али не паничим. Узимам Бромоцорн сваки дан и осећам се одлично. Поред тога, одлично изгледам на овом леку. Хиперпролактинемија се може добро толерисати ако се лечи. Честитам произвођачима Бромоцорн. То је савршен!

Mira Bojević

Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро.
Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати.

Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи.
На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *