Новости

Превремена оштећења феталних зидова

Рано пукотање мембрана је повезано са коексистенцијом многих абнормалних механизама, међутим, често је немогуће открити одговарајући фактор одговоран за појаву превременог пуцања мембрана.

Повећане стопе патологије се углавном примећују код жена са ниским социоекономским статусом, полно преносивим болестима и онима који су имали историју разбијања феталних мембрана у погрешном времену у својој претходној трудноћи.

Такође, ризик од превременог порођаја у тренутној трудноћи повезан је са већим ризиком од развоја ове патологије.

Други узроци прераног лома феталних мембрана укључују: истезање матерничких зидова (примећено, на примјер, у случају материце), или у мултиградној – превелик волумен феталних вода за одређену гестациону старост, било у више трудноћа или у абнормалном положају фетуса), претпостављени кружни шав (због кардиоваскуларне инсуфицијенције), развојни дефекти који се налазе у фетусу иу материци. Сматра се да се пушење и недостатак витамина повећавају ризик од прераног лома феталних мембрана.

Дијагноза преураног лома феталних мембрана

Дијагноза преураног прелома феталних мембрана обично се заснива на детекцији изливања амниотске течности након уношења вагиналних знаменитости.

Међу осталим дијагностичким методама кориштени су ултразвучни тестови (процјењује се количина преостале амниотске течности), вагинални тестови (код прераног руптура феталних мембрана, промјена пХ у алкалном правцу), али такво стање може се десити иу инфекције и када се користе одређене интимне хигијенске течности, што смањује повјерење ове методе и не дозвољава утврђивање дијагнозе на основу његових резултата).

Поред тога, може се извршити микроскопски преглед вагиналног талога (уколико је присутна амнионска течност, могу бити присутне ћелије амниотског епитела, пупчана врпца или фетус, на пр. Пупчана врпца). Укључује и тестове кристализације амнионске течности.

Диференцијација преурањене руптуре феталне мембране требало би да узме у обзир неконтролисано уринирање, обилну инфилтрацију и прекомерну секрецију слузи, уз коегзистенцију повећане дилатације грлића материце.

Компликације са преурањеним ломом феталних мембрана

Преурањено руптуре феталних мембрана повезано је са могућношћу развијања бројних компликација које могу угрозити здравље и мајке и новорођенчета, нарочито ако је прошло дуг период од руптуре мембрана до испоруке или ако је фетус није зрео за живот екстраутерина у вријеме преураног руптура феталних мембрана.

Најчешће компликације руптуре преурањене мембране су интраутерине инфекције, хипоксија фетуса са свим ризицима (до и укључујући смрт одојчади) и деформитета.

Мере у случају превремене фрактуре феталних мембрана

У зависности од трајања трудноће и општег стања трудноће, могу се предузети различити поступци: конзервативни, активни или инвазивни. Мере понашања требају смањити физички напор и примијенити асептичне принципе како би се избјегла секундарна интраутерална инфекција.

Препоручује се мониторинг трудноће (КТГ испитивање, које мери систоличку функцију материце и срца плода, такође је неопходно за процјену развоја фетуса и количине амниотске течности путем ултразвука). Потребно је испитивање интраутерине инфекције.

Активно управљање преурањеним ломом феталних мембрана засновано је на поступцима понашања у комбинацији са примјеном токсолитичких препарата, кортикостероида и антибиотика за превенцију инфекција.

Примена токолитичког лечења има за циљ повећање зрелости фетуса, али сви симптоми инфекције представљају апсолутну контраиндикацију за коришћење таквог третмана.

Циљ инвазивног поступка у случају преураног лома феталних мембрана је прекид трудноће, а индикација ове процедуре је појава симптома интраутерине инфекције и ризика од хипоксије фетуса. Начин прекида трудноће треба узети у обзир узраст трудноће и опште стање пацијента.

Mira Bojević

Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро.
Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати.

Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи.
На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *