Новости

Примарна несигурност јаја процесора

Примарни синдроми отровности јајника укључују: гонадну дисгенезу, неравнотежу јајника и преурањено прекидање функције јајника.

Гонадална дисгенеза

Гонадалне дисгенезије су повезане са генетским поремећајима и условљене су абнормалном детерминацијом или родном диференцијацијом. Симптоми зависе углавном од недостатка производње естрогена у дисгенетским гонадама. Болести се манифестују у примарном одсуству менструације, одсуству секундарних сексуалних особина и појаве резидуалних гонада, које не врше своју функцију.

Појава пацијента карактерише присуство женских особина. Одређени су следећи облици болести: чиста дисгенеза гонада са кариотипом КСКС, чиста дисгенеза гонада са кариотипом КСИ, мјешовити облик и Турнеров синдром.

Чиста дисгенеза кариотипских гонада КСКС

Типични клинички симптоми чисте гонадне дисгенезе са кариотипом КСКС су: нормалан раст, одсуство секундарних и терцијарних полних карактеристика, примарног одсуства менструације, у студијама имиџинга се види везивно ткиво на месту нормалног појаве јајника. Поред тога, не постоје никакви дефекти типични за Турнер-ов синдром.

Ако се развијају терцијарне полне карактеристике или се клиторис преради, то указује на присуство туморских хормоналних супстанци. Дијагностички процес узима у обзир клиничке симптоме, лабораторијске тестове за управљање хормонима, ултразвучну слику и генетски преглед са вредновањем кариотипа пацијента. Коначна дијагноза се заснива на процени одсека јајника у микроскопу након што је ткиво правилно обојено.

Чиста дисгенеза КСИ кариотипских гонада

Клинички ток чисте гонадне дисгенезе са кариотипом КСИ је сличан оном чисте гонадне дисгенезе са кариотипом КСКС. Повремено се може појавити клиторична хипертрофија, абнормални раст косе и повећани нивои тестостерона у серуму. Ова врста дисгенезе је повезана са већим ризиком од развоја тумора на основу промјењених органа. Терапија се састоји од хируршког уклањања гонада, пожељно у другој деценији живота.

Мијешана гонадна дисгенеза

Код мешане дисгенезе постоји једна абнормално развијена гонадална с једне стране и језгро јајника или, ређе, језгро са друге стране. Клинички симптоми укључују примарни недостатак менструације и непотпуног развоја секундарних и терцијарних полних карактеристика са хипертрофијом клиториса. Структура тела личи на то од Турнеровог тима. Лечење ове врсте гонадне дисгенезе састоји се у исцртавању језгра и примењивању хормоналних препарата.

Турнеров синдром је генетски поремећај повезан са абнормалном структуром једног од Кс хромозома или његовог одсуства. Клинички знаци укључују примарно одсуство менструације, одсуство или ниску инциденцију стомачне и аксиларне косе и неразвијеност млечних жлезда.

У студијама слике, везивно ткиво се налази на нивоу јајника. Штавише, карактеристике структуре тела могу указивати на Турнеров синдром: ниску висину, абнормалну грудну и вратну структуру, недостатке ушне посуде, патолошко постављање очију. Поред тога, налазе се бубреге, скелет и дефекти главне артерије. Лечење Турнеровог синдрома засновано је на примени несталих хормона (укључујући хормон раста).

Недовољан развој јајника

Недовољно развијање јајника или хипоплазија на јајницима је болест непознатог узрока. Претпоставља се да је штета настала као последица запаљенских или аутоимунских процеса чак и пре порођаја или током раног детињства.

Болест се обично манифестује у нормалном расту (ретко ниже), примарном (понекад секундарном) менструацијом и лошем развоју секундарних сексуалних карактеристика. У сликању пронађени су абнормални мали јајници.

Дијагноза треба да садржи симптоме болести, лабораторијске тестове хормонске економије организма, ултразвук, генетски преглед кариотипа пацијента, као и сакупљање и процену фрагмената ткива јајника. Третман је сличан ономе који се користи код чисте гонадне дисгенезе.

Рани завршетак функције јајника

Рано изумирање функције јајника манифестује секундарни недостатак менструације код жена пре 40 година живота. У већини случајева узрок болести није објашњен, али се верује да заразна средства, генетски фактори и абнормални имунолошки одговор, који доводе до антитела усмерених против сопствених ткива, могу играти важну улогу у болести.

Болест се такође може развити као компликација радио- или хемотерапије у лечењу карцинома. Дијагноза узима у обзир клиничку слику болести и резултате хормоналних тестова (нарочито повећане концентрације ФСХ хормона указује на преурањено прекидање функције јајника). Лечење болести се заснива на употреби естрогена и гестагена, који спречавају ефекте хормонских недостатака.
Мариусз Кłос

– Акушерство и гинекологија “, едс науке. Грзегорз Х. Бреборовицз, ед. ПЗВЛ Медицинска издавачка кућа, Варшава.
– Практична гинекологија “, ед. Псцхирембел Виллибалд, Страусс Гунтер, Петри Ецкхард, Ед.

Mira Bojević

Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро.
Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати.

Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи.
На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *