Примарна плућна хипертензија (Хипертенсио пулмонарис ессентиалис) је врло ретка прогресивна болест која је резултат унутрашње мембранске фиброзе и хипертрофије централне мембране са секундарним атеросклеротским лезијама главних грана плућне артерије и њених малих грана. Ово доводи до значајног повећања малог циркулационог притиска уз накнадну инсуфицијенцију десне коморе, што доводи до смрти пацијента.

Симптоми примарне плућне хипертензије

– брзом прогресијом откапања десне коморе,
– вежбање диспнеа, вежбање ангине болне,
– губитак свести током вежбања,
– штапића, цијаноза
– тахикардија,
– тенденција прекомерне стварања крвних судова.

Циљеви у пацијенту укључују: леве коралне артерије на мосту, Грама-Стеелла мурмур, повећани други тон над плућном артеријом, снажна систолна артерија леве стране, хипертрофија леве коморе, хипертрофија десне атријалије, атријални угао у фотограму, велики таласи.

Појављује се радиолошка дилатација десног срца и плућних артерија. ЕКГ тест показује хипертрофију десне коморе и П плућну хипертрофију. Поред тога, током срчане катетеризације примећује се повећање ниског крвног притиска за више од 30/15 мм Хг. Повећање крвног притиска изазива повећање отпорности на ниску циркулацију.

Узроци примарне плућне хипертензије

Узроци примарне плућне хипертензије нису познати. Постоји много фактора који заједно доприносе развоју примарне хипертензије. Вероватно постоје и многи облици ове хипертензије. Фактор ризика за настанак болести је породично диспозицију жена. Ова болест се тренутно тражи од употребе одређених хемикалија.

Лечење примарне плућне хипертензије

Лечење примарне плућне хипертензије је симптоматично. Пацијенти умиру у просеку неколико година након дијагнозе.
Зханета Малец

– Унутрашње болести “, Андрзеј Сзцзеклик, Практична медицина, Краков.
– Интерне болести “, Францисзек Кокот, ед. Медицинска издавачка кућа ПЗВЛ, Варшава.
– Општа дијагноза унутрашњих болести “, Е. и А. Брусх, ед. ПЗВЛ, Варшава.
– Основе патологије за студенте медицине “, Грониовски, Крус, ед. ПЗВЛ, Варшава.

About Mira Bojević
Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро. Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати. Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи. На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment Одустани од одговора

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *