Новости

Прогресивна нуклеарна инфекција

Прогресивна супрануклеарна парализа или Стееле, Рицхардсон и Олсзевски синдром је дегенеративна болест мозга са брзом прогресијом симптома Паркинсоновог синдрома и недостатком одговора на третман са препаратима који садрже леводопу.

Прогресивна супрануклеарна парализа није честа болест, она се углавном односи на људе старије од пет деценија. Разлози за неправилности нису објашњени.

Промене у ткивима се углавном односе на субкортичка језгра и структуру можданог стабла, а налази у мозгу садрже тау протеин, па је болест спада у групу такозваних “микроорганизама”. Комисији помаже Стални комитет за прехрамбени ланац и здравље животиња. Такође су познати генетички облици болести повезани са породицом.

Симптоми прогресивне супра-нуклеарне парализе

Иницијални симптоми прогресивне супрануклеарне парализе укључују постуралну нестабилност и честе падове, као и поремећаје у мобилној мобилности, паркинсонизму (у виду крутости и успоравања) и псеудоопулмонарног синдрома (који се карактерише поремећајима говора, гутањем).

Кретање унутар ока на почетку је поремећено вертикално (горе-доле), а затим иу другим правцима док се мишићи одговорни за кретање очију потпуно парализују. Појављују се тзв. “Вруће тачке”. офталмоплегија супрануклеарног, тј. поремећаја у слободном кретању (у зависности од воље) и у аутоматским очима.

Прогресивна супра-нуклеарна парализа напредује постепено, са временским поремећајима гутања, развијају се симптоми повезани са инфекцијама и честим падовима људи који пате од прогресивне супра-нуклеарне парализе.

Признавање прогресивног супра-нуклеарног шока

Специјални дијагностички критеријуми за прогресивну супрануклеарну парализу развијени су да би се омогућила правилна дијагноза. Основна упутства укључују старост пацијента (изнад 40 година). напредак болести и симптоми супрануклеарне офталмоплазије описане горе.

Испуњавање свих основних показатеља, присуство најмање три додатна критерија и одсуство искључивих особина омогућавају утврђивање дијагнозе прогресивне супра-нуклеарне парализе.

Додатни индикатори прогресивне супрануклеарне парализе су постурални поремећаји (чести падови), успоравање мотора, поремећаји говора или гутања, крутост мишића (манифестује се првенствено прекомерним поравнавањем врата или дебла) и тзв. “Хиперактивност” имуног система. синдром фронталног секса (који се јавља у облику апатије, спорости размишљања, понављања акција, речи или реченица).

Карактеристике које искључују прогресивну супрануклеарну парализу су: церебеларни симптоми, полинеуропатија, рана уринарна инконтиненција, жариште сензорних поремећаја и добар одговор на лијечење са леводопом.

Код диференцијације прогресивне супрануклеарне парализе треба узети у обзир и друге Паркинсонове синдроме, Паркинсонове болести, деменцију са присуством тзв. “Болести”. Тело левог тела, системска атрофија, Цреутзфелдт и Јакоб болест (болест лудих крава), и кардиоваскуларни или запаљен паркинсонизам.

Лечење прогресивне супрануклеарне парализе

Лечење прогресивне супрануклеарне парализе је само симптоматично, а третман који може довести до лечења прогресивне супрануклеарне парализе није познат.

Важан аспект је редовна кретања рехабилитације вјежби говора и говора, психолошке подршке, ау случају поремећаја гутања потребно је дати одговарајућу храну или хранити кроз желудачну гавазу или обавити перкутану гастростомију.

Фармаколошки третман прогресивне супрануклеарне парализе базиран је на препаратима који се дају у терапији паркинсонских синдрома: леводопа, амантадин, ропинирол, прамипексол (на жалост, терапеутски ефекат након употребе ових лијекова није задовољавајући).

Антидепресивни препарати се користе за лечење псеудо-пусз синдрома и кволинолински лекови се користе за контролу прекомерне секвенце пљувачке.

Ботулинум токсин се ињектира у мишиће са симптомима њихове дистоније (присуство контракција независно од људске воље), нарочито ако се ради о мишићима врата и екстремитета.

Прогноза прогресивне супрануклеарне парализе

Ток прогресивне супрануклеарне парализе је хроничан и прогресиван, инвалидитет се развија брзо (помоћ друге особе је неопходна у просјеку након 3 године од појаве болести). Укупна имобилизација болесника у кревету се јавља након око 8 година болести.

Прогноза у прогресивној супрануклеарној парализи није успешна, просечан период преживљавања од дијагнозе прогресивне супрануклеарне парализе је просечно 10 година. Најчешћи узроци смрти су плућна емболија, пнеумонија и инфекције уринарног тракта.

Поред тога, прогресија у прогресивној супрануклеарној парализи погоршана је компликацијама у облику прелома и повреда након инфолицитета, као и глутарном пнеумонијом која је резултат дисфагије.
Мариусз Кłос

– Унутрашње болести “, Андрзеј Сзцзеклик, Практична медицина, Краков.
– Практична неурологија “, Антони Прусински, ед. ПЗВЛ Медицинска издавачка кућа, Варшава.

Коментари Прогресивна нуклеарна парализа

Гразина | 2013-04-25 21:35

Добродошли. Дијагнозирани смо већ неколико мјесеци, иако се болест одвија већ неколико година. Знамо за ову болест. Што више знам о томе, осећам се више немоћније. Надам се да ће с временом постојати начини ублажавања симптома.

Моника | 2013-06-26 21:23

Аниу, мој тата, болује од псеудофобије. Како се можете обратити? Поздрављам вас. Моника.

Доминика | 2013-06-28 22:59

Моја мајка је била дијагнозирана са гљивама већ 5 година, а сваки дан велике разлике у њеном функционисању.

Моника | 2013-06-30 20:28

Мој отац има посебну дистонију врата и веома је болан. Питам те зато што више немамо идеју за дрогу. Поздрављам све: пуно снаге и стрпљења!

Mira Bojević

Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро.
Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати.

Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи.
На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *