Код неких пацијената, протеинно-калорична неухрањеност која се развија у току хроничне бубрежне инсуфицијенције повезана је са смањеним нивоима серумских албумина.

Постоје и знаци упале у организму (лабораторијски тестови крвног серума показују повећану концентрацију Ц-реактивног протеина ЦРП и убрзано смањење црвених ОБ ћелија), као и симптоме везане за коексистирајуће болести и компликације које постоје у различитим органима.

Пацијенти често пријављују осећај замора, апатични су. Појављују се губитак тежине и БМИ.

Дијагноза протеинско-калоријског неухрањености код хроничне бубрежне инсуфицијенције

Дијагноза протеинно-калоријског неухрањености, која се развија код пацијената са хроничном бубрежном инсуфицијенцијом, није тешка. Смањење телесне тежине мање од 85 процената (уколико је мање од 70 процената дијагностификовано као озбиљна неухрањеност) и смањење БМИ од највише 18,5 килограма по квадратном метру мора бити пријављено.

Резултати лабораторијских тестова могу бити корисни за идентификацију, на пример нивоа серумских албумина, иако често нема абнормалности које указују на неухрањеност протеина и калорија.

Третман неухрањености протеина и калорија код хроничне бубрежне инсуфицијенције

Пропуштено-калоричко неухрањеност обично нестаје када се започну дијализа и исхрана. Код неких пацијената ово стање је повезано са смањеним нивоима серумских албумина, присуством стопа упале и убрзаном атеросклерозом.

У овим случајевима дијализа и нутритивни третман имају само мали утицај на нутритивни статус пацијента, иу том случају је од највеће важности усмерити терапију на смањење инфламаторног процеса и лијечење коексистичких болести.

У случајевима када је управљање хранљивошћу неефикасно, потребно је донијети одлуку о почетку бубрежне замјенске терапије. Исхрана пацијената захтева праћење и оптималну употребу хране за храну.

Прогноза протеинско-калоријског неухрањености код хроничне отказивања бубрега

Пропуштено-калоричко неухрањеност код хроничне бубрежне инсуфицијенције представља фактор ризика за развој других болести, компликација лијечења или смрт. Ово стање такође значајно погоршава прогнозу везану за основну болест – хроничну бубрежну инсуфицијенцију.

Нутритивни третман побољшава резултате терапије бубрежне дисфункције и продужава преживљавање. Прогноза скоро увек зависи од појаве других компликација хроничне бубрежне инсуфицијенције и његове тежине.

About Mira Bojević
Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро. Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати. Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи. На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment Одустани од одговора

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *