Хипофизиолошки патуљасти – Хипосоматотропни патуљак, Наносомија хипофиза, Наносомија хиппосоматотропна је ендокринолошка болест заснована на смањеном нивоу или недостатку секреције хормона раста – недостатак соматропина и гонадотропина.

Симптоми хипофизног дварфизма

Симптоми хипофизног патуљаштва продубљују се са узрастом пацијента. Главни симптом болести је: …………………………………… ………………………………………….. ………………………………………….. …………………………….
– спор раст,
– Хипогонадизам.

Пропорције тела пацијента зависе од старости у којем се поремећај интензивира.

Успоравање раста је обично видљиво око 3. година живота дјеце које нормално развијају. Утицај је на стопу раста детета. У даљем развоју, дијете расте 2-3 цм годишње (стандард је 5-6 цм годишње). У периоду зрења, дефицит раста у односу на вршњаке достиже 20-30 цм.

Даљи симптоми поремећаја развијају се, нпр. кратке и мале руке, округли образи, кратки нос са слабо формираним бочним синусима, масно ткиво се акумулира у абдоминалној шкољци. Нема знакова сексуалне зрелости (мали пенис и тестиса), нема знакова пубертета, нема менструације код дјевојчица, нема млечних жлезда и нема сложене косе. Нема центрифугирања. Болни одрасли пате од ране остеопорозе.

Дијагноза патулозе хипофизе

Постинсулин тест хипогликемије резултира у врло ниском нивоу соматропина. Истраживање нивоа гонадотропина у крви и урину доводи до вредности близу нуле. Рентгенски преглед показује да сазревање костног система у предшколском добу касни за 2-3 године, док се у старијим годинама може одложити за 5-8 година.

Лечење патулозе хипофизе

Лечење хипофизног дварфизма подразумева администрацију анаболичких стероида пацијенту. Ињектирање дозе хормона раста доноси значајно побољшање посебно у првој години лечења. Код мушкараца добијени су добри резултати соматског и сексуалног развоја са тестостероном.
Зханета Малец

About Mira Bojević
Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро. Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати.

Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи. На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment Одустани од одговора

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *