Новости

Сиде склероза Сиде склероза

Сиде склерозу карактерише истовремени симптоми оштећења неурона периферне и централне локомотива. Најчешћи симптоми су прогресивна атрофија мишића и дубоки рефлекси, примећени током клиничког прегледа пацијента, али врло ретко сензорни поремећаји и абнормалности функције сфинктера.

Латерална атрофија обично почиње са атрофијом мишића у горњим екстремитетима. Поремећаји говора и гутања су понекад први симптом болести, док је повећање напетости у доњим екстремитетима релативно ретко за превазилажење других симптома. У почетку постоји губитак мишића у кратким мишићима једне руке. Како болест наставља, интензивирају се лезије и мишићи другог удова. Нестајање доњих удова је обично касно и мало отежано.

Код латералне атрофије склерозе, тзв. “Атрофија мишића” појављује се заједно са нестанком мишића. дрхтање снопа (пацијенти осјећају ово стање као “ходајући мрави под кожом”). Током ове болести, кранијална језгра оштећена су због говора, гутања, жвакања, осмеха или плакања. Код неких пацијената примећени су мали сензорни симптоми као што су парестезија и бол. У малом броју пацијената тешко је започети уринирање као позни симптом.

Код напредне латералне атрофије примећено је слабљење мишића укључених у дисање (углавном дијафрагме и међурегионалних мишића), што може довести до развоја респираторне инсуфицијенције. Понекад се може пронаћи деменција и симптоми слични онима код Паркинсонове болести.

Признавање бочне склерозе

Потпуно развијена клиничка слика латералне атрофије није тешка за дијагнозу. Препознавање болести може бити тешко на почетку болести. Важно је запамтити болести са клиничком сликом сличном оној која је примећена код латералне склерозе. Слични симптоми се налазе у: раку, оштећености васкуларног система, оштећења кичмене мождине на нивоу цервикалног система, мултипле склерозе и мултифокалне моторне неуропатије.

Да би се избегле дијагностичке грешке, развијени су посебни критеријуми за дијагнозу латералне атрофије. Најважније је да се појаве симптоми периферног и централног локомоторног оштећења неурона у следећим 4 подручја: мозак, цервик, торак и лумбално-сакрални кичмени мождине. Дијагноза се заснива на клиничким подацима, без морфолошке потврде промјена које се јављају на различитим висинама нервног система.

Лечење латералне атрофије

Тренутно, нема лекова који би зауставили болести процеса латералне атрофије. Користи се рилузол, који продужава живот само за неколико месеци. Осим тога, укључено је и симптоматско лијечење како би се побољшао квалитет живота пацијента. То укључује слабост шуштине, повећану напетост мишића и умор. Често је неопходно спровести антидепресив и стабилизирати третман емоционалних поремећаја.

Поред тога, код неухрањених пацијената треба узети у обзир укључивање хране путем гастроинтестомије, јер неухрањеност погоршава прогнозу – убрзава мишићну слабост и атрофију. Отказивање дисања може бити опасна компликација и неопходно је користити апарат за дисање који помаже или подржава дисање.

Прогноза сиде склерозе је лоша. Ток болести је увек прогресиван. Смрт се обично јавља у механизму респираторне инсуфицијенције или опојне пнеумоније. Просјечно трајање преживљавања је тренутно 3 године. Врло ретко је да појединац има болест која је преживела више од 10 година од када су се појавили први симптоми болести.

Mira Bojević

Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро.
Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати.

Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи.
На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *