Да би се утврдила дијагноза синдрома полицистичког јајника, остали услови са сличним клиничким и лабораторијским симптомима треба искључити (нпр. Болест синдрома јајника). између осталог болести са повећаном концентрацијом пролактина у серуму, Цусхинговим синдромом, туморима који спроводе андрогене, абнормалности штитне жлезде, недостатцима примарне и секундарне јајника, дијабетесом типа 2 или пре-дијабетесом, некласицном хипертрофијом надбубрежне надлактице).

Дијагноза синдрома полицистичког јајника је могућа са најмање 2 симптома: ретка или без овулација, клиничке или биохемијске карактеристике повећане концентрације андрогена у телу, пронађене у ултразвучном прегледу више јајника (ултразвук треба извести у првим данима менструалног циклус, резултати се могу фалсификовати код жена које узимају оралну контрацепцију).

Лечење синдрома полицистичког јајника

Синдром полицистичког јајника третиран је методом у зависности од очекиваних терапеутских ефеката (трудноћа, регулација менструалног циклуса или смањење симптома, посебно ненормалне косе).

Главни циљ терапије синдрома полицистичког јајника је смањење нивоа андрогена у организму и елиминисање метаболичких ефеката њиховог присуства и деловања. Због хроничне природе болести, третман је дуготрајан и покрива практично цео репродуктивни период пацијента. Прекинивање терапије је повезано са ризиком од компликација и поновљеном појавом претходних болести.

У нефармаколошким процедурама, спречава прекомерну тежину или гојазност смањењем телесне тежине физичким напором и одговарајућом исхраном. Лекови се користе да инхибирају производњу или инхибирају дејство андрогена (нпр. Ципротероне, спиронолактон), двокомпонентне контрацептивне пилуле, стимулансе јајника, метформина (код гојазних и гојазних пацијената).

У неким случајевима се препоручује хируршки третман смањењем тежине јајника (нпр. Смањењем тежине јајника). код жена без овулације, упркос одговарајућем третману).

Компликације и прогнозе синдрома полицистичког јајника

Међу компликацијама које се развијају током синдрома полицистичког јајника су неплодност, раст и канцер материце материце, као и убрзани развој атеросклерозе и рана појава кардиоваскуларних обољења.

Због тренутних симптома повезаних са повишеним концентрацијама андрогена у организму, пацијенти се жале на ниску самопоштовање и депресивно понашање.

Прогноза синдрома полицистичког јајника зависи од исхода третмана. Трудноћа код жена са синдромом полицистичних јајника није ретка у трећој деценији живота, али је проценат трудноће код старијих пацијената много нижи.

Боље жене имају веће шансе да дођу до раних побачаја и преурањених порода. Међутим, нема података о томе да ли адекватни третман синдрома вишеструког јајника штити од компликација метаболичког синдрома.

About Mira Bojević
Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро. Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати. Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи. На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment Одустани од одговора

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *