Новости

Васкулитис повезан са мешаним спонтаном криоглобулинемијом

Већина пацијената са васкулитисом повезаним са спонтаном мешаном криоглобулинемијом доживљава бол у зглобовима и мишићима. Постоје и кожне лезије у облику тзв. “Кожних лезија”. повишена пурпура, која се најчешће јавља на доњим удовима, а излагање ниској температури изазива нове промјене на кожи. Код неких пацијената, промене у боји и отицању руку такође се примећују због утицаја ниске температуре.

Осим тога, примећује се и оштећење бубрега везано за гломерулонефритис. Главни узроци су отицање и хипертензија. Ријетки симптоми могу укључивати: лимфаденопатију, повећање јетре, проширење слезине, поремећаје периферног нервног система (у облику сензорних поремећаја, парестезије, пареса, пареса екстремитета).

Неки пацијенти имају гастроинтестиналне симптоме (бол у стомаку, мучнина, повраћање, дијареја). Често пацијенти пријављују општу слабост, губитак апетита и лоше добробит. Секундарни облици болести показују симптоме повезане са присуством основне болести.

Дијагноза васкулитиса везаног за спонтану мешану криоглобулинемију

Дијагноза васкулитиса повезаних са спонтаном мешаном криоглобулинемијом може се одредити клиничким знацима и потврђивањем серума у криоглобулини, изузимајући друге услове у којима се ове супстанце посматрају.

Осим тога, могу бити корисни додатни тестови, нарочито лабораторијски тестови. Они показују значајно смањење у неким компонентама система комплемента (углавном Ц4 и хемолитичког комплекса).

Осим тога, реуматоидни фактор се налази код већине пацијената, а код неких пацијената повећава се активност аминотрансферазних ензима. Ако болест коегзистира са хепатитисом Ц, као што је често случај, доказано је да су антитела против вируса хепатитиса Ц присутна у серуму крви, што указује на инфекцију и имунолошки одговор на микроорганизам.

Други додатни тестови могу се користити за узимање фрагмента коже и процјену његове морфолошке структуре. Хистолошке промене се примећују и код бубрега, али како би се потврдила дијагноза, није потребно обављати биопсију ових органа, јер је ово истраживање повезано са високим ризиком од развоја компликација.

Лечење васкулитиса везаних за спонтану мешану криоглобулинемију

У случају коегзистенције са васкулитисом везаним за спонтану мешану криоглобулинемију основне болести, лечење се заснива на његовом лечењу (нпр. У случају хепатитиса Ц, примењује се интерферон алфа). У неким спонтаним облицима, добар терапијски ефекат се такође добија третманом интерфероном алфа.

Ако се јављају проблеми са заједничким мишићима, могу се примењивати препарати из групе нестероидних антиинфламаторних лекова, ау случају повећаних симптома и коегзистенције кожних лезија, препоручује се лечење глукокортикостероидима. У случају удруживања бубрега или нервног система, ови лекови се примјењују у већим дозама или укључују третман који слаби имунолошки одговор (имуносупресив).

Прогноза у васкулитису везаној за спонтану мешану криоглобулинемију

Прогноза спонтане мешавине криоглобулинемије у васкулитису зависи првенствено од основне болести и укључивања нервног система и бубрега у процес болести. Рана дијагноза и одговарајућа терапија побољшавају прогнозу.

Васкулитис повезан са спонтаном мешаном криоглобулинемијом често се јавља у облику егзацербација које трају обично 1-2 недеље, након чега следи ремиссион до неколико месеци. Отказивање бубрега погоршава се током времена.

Mira Bojević

Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро.
Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати.

Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи.
На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *