Вилсонова болест Ово је уројена болест

Вилсонова болест је уројена болест. Он се наслеђује аутосомално рецесивно. Карактерише се поремећај метаболизма бакра, тако да се велике токсичне количине овог елемента налазе у ткивима као што су мозак, јетра и јабучњак.

Бакар који није везан за протеин целулопластина почиње да буде присутан у крвотоку око пет година. То изазива хемолизу и друге патолошке промене у ткивима у крви. Приметно је повећање излучивања бакра и урина.

Симптоми Вилсонове болести

Вилсонова болест може се јавити у било којој доби. Главни симптом је акутна или хронична отказа јетре. Промене у понашању или чак и потпуна психоза су још рани симптоми.

Вилсонова болест може да подсећа на Паркинсонове болести. У диференцијалној дијагнози треба пронаћи прстенове Каисер-Флеисцхер и одредити пораст концентрације бакра у јетри.

Лечење Вилсонове болести

Код Вилсонове болести, дати су једињења која се бацају на бакар, нпр. Д-пенициламин. Ово има значајан утицај на смањење симптома болести. Често се сматрало да је хепатитис муњевити ток трансплантације хепатитиса.
Моника Козак

– Патологија “, Роббинс, ед. Урбан & Партнер, Вроцлав.
– Педиатрицс, Б. Горницки, Б. Дебиец, ед. ПЗВЛ, Варшава.

M
About Mira Bojević 356 Articles
Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро. Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати. Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи. На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*